niedziela, 9 lutego 2014

Pizza na mące kukurydzianej z podwójnym serem

Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Pizzy :)

Przepis na ciasto, który wpadł mi wczoraj rano do głowy. Robiłam go z ciekawością co z niego wyniknie.. po konsumpcji stwierdzam, że było to jedno z najlepszych ciast jakie zrobiłam. Mąka kukurydziana jest lżejsza od pszennej i dzięki niej samo wyrabianie ciasta jest przyjemnością, widać, że ciasto jest bardziej puszyste zanim jeszcze wyrośnie. Podczas pieczenia pizza ładnie wyrosła.




SKŁADNIKI

300 g mąki pszennej typ 650
200 g mąki kukurydzianej
250 ml ciepłej wody
30 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
ok. 2 łyżki oleju

4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu
3 łyżki wody
2 łyżeczki przyprawy do mozzarelli i pomidorów
1 łyżeczka oregano
sól
pieprz
1 kula mozzarelli
15 dag szynki konserwowej
1 pomidor
1/2 cebuli
40 dag żółtego sera
1 ząbek czosnku


PRZEPIS

1. Do mniejszej miski rozkruszamy drożdże dodajemy jedną łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki oraz ok. 50 ml wody. Wszystko razem ucieramy i odkładamy do ciepłego miejsca na ok. 20 minut. 

2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, wcześniej przygotowane drożdże oraz stopniowo wodę. Wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto ok 10 minut.

3. Odkładamy wyrobione ciasto do ciepłego miejsca na ok. 30 minut.

4. Przygotowujemy sos: koncentrat pomidorowy, ketchup, wodę i przyprawy łączymy ze sobą.

5. Mozzarellę i pomidora kroimy w plastry, szynkę kroimy w prostokąty, ser trzemy na dużych oczkach, a czosnek  i cebulę siekamy.

6. Kiedy ciasto jest już gotowe rozwałkowujemy je na stolnicy podsypanej mąką, następnie układamy na blasze do pieczenia, wysmarowanej tłuszczem.

7. Ciasto smarujemy sosem, tak aby zostawić margines od brzegów, ok 3 cm. Kolejno układamy szynkę, cebulę, czosnek pomidory, plastry mozzarelli i na koniec żółty ser.

8. Brzegi pizzy nakłuwamy widelcem i wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 250 st. C na ok 10 minut

1 komentarz:

Drukowanie