Cudowne danie, które nie zajmuje wcale dużo czasu, a zachwyci ukochanego lub ukochaną np.w Walentynkowy wieczór :) Potrzebujemy zaledwie kilku podstawowych składników, które możemy kupić wcześniej i zamrozić. Danie doskonale sprawdzi się jako kolacja lub obiad.
SKŁADNIKI
ok. 200 g polędwiczki wieprzowej
2 łyżeczki chrzanu w słoiku
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki masła
1 łyżeczka curry
olej do smażenia
16 strączków żółtej fasoli
6 strączków zielonej fasoli
1 marchewka pokrojona w 16 słópków
ciasto francuskie
1 jajko
sól
pieprz
PRZEPIS
- Polędwiczkę dzielimy na 2 części, podsmażamy z obu stron na wolnym ogniu.
- Podsmażone polędwiczki przekładamy do małego naczynia żaroodpornego, podlewamy sokiem, który został na patelni.
- Warzywa dzielimy na 4 równe porcje. Ciasto francuskie kroimy na 4 prostokąty (tej samej wielkości) i owijamy nim przygotowane warzywa.
- Rozmąconym jajkiem z odrobiną soli i pieprzu smarujemy wierzch ciasta i układamy wszystko na papierze do pieczenia.
- Warzywa i mięso wkładamy jednocześnie do piekarnika nagrzanego to temp 175 st. C. Mięso wyciągamy po ok 15 - 20 minutach, a warzywa zostawiamy, aż ciasto się zarumieni - w sumie pieczemy je ok 25 minut.
- Kiedy wszystko się piecze w piekarniku, w małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i curry, wszystko razem mieszamy i chwilę podsmażamy.
- Kiedy mięso jest już gotowe wyciągamy je z piekarnika, smarujemy każdy kawałek z wierzchu chrzanem (jeśli lubimy pikantny smak możemy dodać jeszcze sól i pieprz) i obtaczamy mięso w naszej posypce z bułki tartej i curry.
- W tym czasie nasze warzywa są już gotowe i możemy całość wykładać na talerz.
Dodatkowo można ugotować kaszę gryczaną i podać z mięsem i warzywami.
pyszności :)
OdpowiedzUsuń