"Przetworami" nazywam wszystkie dania, które powstają z innych dań, a w zasadzie resztek, z wcześniejszych dni. Prawdziwy kulinarny freestyle.. nigdy nie wiadomo co powstanie. Czasami smak, jak i samo danie, jest genialnie zaskakujące.. czasami niestety zdarzają się też porażki.. ale nie tym razem:)
SKŁADNIKI
1/2 opakowania makaronu razowego świderki
100 g sera gouda
1 kotlet drobiowy (lub inny kawałek mięsa) z niedzielnego obiadu
2 szklanki zupy brokułowej lub sosu brokułowego
2 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz
koperek
PRZEPIS
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente.
- Mój sos brokułowy był zrobiony dużo wcześniej, przy okazji innego obiadu - to co mi zostało zamroziłam. Jeśli nie mamy takiego zapasu możemy zrobić go w bardzo prosty sposób: gotujemy w wywarze drobiowym brokuły i czosnek, miksujemy blenderem, dodajemy śmietanę 12%, sól i pieprz.
- Mięso kroimy na kawałki, a ser w cienkie plastry.
- Do naczynia żaroodpornego wrzucamy makaron, mięso i ser.
- Sos brokułowy, jeśli jest zamrożony, podgrzewamy w rondlu (aż się rozmrozi), dodajemy śmietanę.
- Polewamy sosem makaron i pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C i zapiekamy naszą zapiekankę przez 15 minut.
- Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz