czwartek, 21 sierpnia 2014

Witaminy, witaminy..


Dlaczego mając w domu sokowirówkę nie pijemy świeżych, zdrowych soków? Nie znam osoby, która po zakupie tego sprzętu używałaby go regularnie. Najczęściej robimy sok 5 razy, zaraz po zakupie, a potem sokowirówka zajmuje tylko miejsce w szafce. Dlaczego tak się dzieje? Najbardziej logicznym wytłumaczeniem dla mnie jest konieczność rozkładania i zmywania wszystkich części - zajmuje to więcej czasu niż zrobienie samego soku. Wydaje się to być trafnym wytłumaczeniem, o ile nie mamy zmywarki, bo wówczas pozostaje tylko rozłożenie, przemycie i włożenie do zmywarki.. ale nawet wtedy nie chce się tego nikomu robić. No cóż.. chyba dlatego jeszcze nie kupiłam sokowirówki.. największe lenistwo objawia się właśnie w takich sytuacjach ;)

Może jeśli zastanowimy się nad pozytywnymi skutkami picia świeżych soków, damy się jednak przekonać do częstszego składania, rozkładania.. i zmywania ;(

I tak, na przykład:

Sok z marchwi, jako ten najpopularniejszy, poprawia wzrok i metabolizm, korzystnie wpływa na układ nerwowy, działa antyoksydacyjnie, w połączeniu z selerem lub jabłkiem wzmacnia odporność i przeciwdziała starzeniu. Powinno się pić 1 lub 2 szklanki takiego soku dziennie.

Sok z buraków, pomaga w leczeniu nadciśnienia czy chorób układy pokarmowego, poprawia ogólne samopoczucie. Zawiera kwas foliowy, który wzmacnia odporność i działa przeciw nowotworowo. Bardzo wskazany dla kobiet, które chcą zajść w ciąże lub już w ciąży są - kw. foliowy wspomaga prawidłowy rozwój kory mózgowej, układu nerwowego u płodu oraz reguluje prawidłową wagę i rozwój noworodków.

Dodatkową zaletą przyrządzania takich soków w domu jest również cena, te świeże, przygotowywane 'na mieście' zawsze będą droższe.

SKŁADNIKI

  • 4 średnie marchewki
  • 1/2 średniego selera
  • 1 jabłko

PRZEPIS

Wszystko myjemy, obieramy i do sokowirówki :)

Nie wyrzucajcie resztek z sokowirówki!! 
Pieczcie ciasta :) 

2 komentarze:

Drukowanie