środa, 19 sierpnia 2015

Wegańskie burgery cukiniowo-marchewkowe



Słyszałam dużo dobrego o bezmięsnych burgerach. Jakiś czas temu udało mi się kupić taką smakowitość stworzoną z kaszy jaglanej, smak mnie pozytywnie zaskoczył, także musiałam spróbować zrobić coś podobnego w domu. Na pierwszy ogień poszła ciecierzyca, ale przyznam, że choć pomysł wydaje się fajny to przepis wymaga jeszcze dopracowania zanim ujrzy światło internetu. Dzisiaj zaproponuje wam pomysł na burgery z marchewki, cukinii i kaszy pęczak. Po zjedzeniu dwóch sztuk, które podałam jako standardowe mielone obiadowe, czułam sytość. Jestem przekonana, że nawet zatwardziały mięsożerca uzna takiego wegetariańskiego burgera za godnego uwagi.

SKŁADNIKI

  • 1/2 małej cukinii
  • 4 średnie marchewki
  • 1 posiekana cebula
  • 3/4 szklanki kaszy pęczak
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki siemienia lnianego + 4 łyżki wrzątku
  • 1 łyżka sosu sojowego grzybowego
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka sezamu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • ok 3-4 łyżki mąki razowej


PRZEPIS

  1. Kaszę zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu, do momentu wchłonięcia całego płynu.
  2. Piekarnik nastawiamy na 200 st. C.
  3. Marchew i cukinię trzemy na dużych oczkach tarki.
  4. Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.
  5. Kiedy kasza już się ugotuje wrzucamy ją do miski z marchewką i cukinią.
  6. Kaszę, marchew i cukinię łączymy z pozostałymi składnikami, mieszając do uzyskania kleistej konsystencji.
  7. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej uformowane burgery.
  8. Czas pieczenia to ok 30 minut.
Z podanych proporcji wychodzi 8 sztuk. Po ostygnięciu burgery można zamrozić.

3 komentarze:

  1. Wyglądają świetnie! :) Uwielbiam jeść takie w towarzystwie hummusu :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię z pewnością :) Muszę tylko pominąć sos sojowy, bo nie mam i cięzko u mnie dostać :/
    Mój Blog

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie