SKŁADNIKI
3 szklanki mąki
5 jajek
1 szklanka oleju
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki kakao
PRZEPIS
- Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Cały czas miksując dodajemy porcjami na zmianę: olej, wodę, mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
- Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki (żeby konsystencja ciasta była taka sama) - wymieszać.
- Potrzebna nam będzie tortownica o średnicy ok. 28 cm, wcześniej wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą (jeśli mamy mniejszą musimy zmniejszyć proporcje składników).
- Ciasto wlewamy na środek tortownicy po 3 łyżki, na przemian ciemną i jasną masę. Cisto samo rozejdzie się po całej powierzchni tortownicy tworząc okręgi .
- Piekarnik powinien być nagrzany do temp. 170 st. C i pieczemy ok 50 minut (do suchego patyczka).
Wspaniała ta zebra, uwielbiam ją :) Piękna
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńświetny pasiak Ci wyszedł:)
OdpowiedzUsuńWybornie smakuje!
OdpowiedzUsuń