sobota, 22 marca 2014

Ciasto Zebra

Ciasto w rodzaju babki piaskowej.. wydawałoby się nic szczególnego, ale dzięki temu, że w odpowiedni sposób wlewamy ciemną i jasną masę tworzy się imponujący wzór ciasta. Sprawa bardzo prosta, a jaka fajna..


SKŁADNIKI

3 szklanki mąki
5 jajek
1 szklanka oleju
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki kakao

PRZEPIS

  1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  2. Cały czas miksując dodajemy porcjami na zmianę: olej, wodę, mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  3. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki (żeby konsystencja ciasta była taka sama) - wymieszać.
  4. Potrzebna nam będzie tortownica o średnicy ok. 28 cm, wcześniej wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą (jeśli mamy mniejszą musimy zmniejszyć proporcje składników).
  5. Ciasto wlewamy na środek tortownicy po 3 łyżki, na przemian ciemną i jasną masę. Cisto samo rozejdzie się po całej powierzchni tortownicy tworząc okręgi .
  6. Piekarnik powinien być nagrzany do temp. 170 st. C i pieczemy ok 50 minut (do suchego patyczka). 

4 komentarze:

Drukowanie