czwartek, 7 sierpnia 2014

Ekspresowa zupa serowa z pasztecikami


Pyszny obiad w nie więcej niż 45 minut? Trochę się ochłodziło więc ciepła zupa i gorące paszteciki z pieczarkami będą idealne nawet w sierpniu :).

SKŁADNIKI

ZUPA
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 x 100 g serka topionego (gouda, złoty ementaler itp.)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 kromki czerstwego chleba żytniego
  • czosnek staropolski
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (do grzenek)
  • zielona cebulka
PASZTECIKI
  • ok. 400 g pieczarek
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 100 ml gęstej śmietany
  • zielona cebulka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 250 g ciasta francuskiego
  • sól
  • pieprz
  • czosnek staropolski


PRZEPIS

  1. Włączamy piekarnik na 175 st. C.
  2. Na piecu stawiamy garnek z bulionem i podgrzewamy (nie zagotowujemy).
  3. Pieczarki myjemy i kroimy w drobną kostkę, smażymy na oliwie.
  4. Do gorącego bulionu wrzucamy serki topione - mieszamy, żeby się rozpuściły i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek - zostawiamy zupę na wolnym ogniu.
  5. Do podsmażonych pieczarek wlewamy śmietanę i redukujemy na wolnym ogniu kilka minut.
  6. Chleb kroimy w kostkę i wrzucamy go na mocno rozgrzaną patelnię, i od razy zmniejszamy ogień do minimum - doprawiamy czosnkiem staropolskim i co jakiś czas mieszamy, aż wszystkie kawałki się 'wysuszą' (jeśli ogień będzie zbyt duży grzanki się przypalą i trzeba będzie zużyć znacznie więcej tłuszczu!)
  7. Pieczarki ściągamy z pieca i przekładamy do miski, dorzucamy przyprawy, pokrojoną zieloną cebulkę i odsączoną (i przepłukaną) fasolę - mieszamy - zostawiamy na chwilę do wystygnięcia.
  8. Ciasto francuskie kroimy na pół (wzdłuż dłuższego boku) i dzielimy na jednakowe, prostokątne pasma (o szerokości ok 5-7 cm).
  9. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżkę farszu pieczarkowo-fasolowego i zawijamy, np. w trójkąty.
  10. Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 minut - aż się zarumienią.
  11. Na koniec doprawiamy zupę.
  12. Kiedy paszteciki się upieką wykładamy je na talerz, do miski wlewamy zupę, dodajemy grzanki i posiekaną zieloną cebulkę.
Podany przepis jest 'plątaniną' poszczególnych kroków każdego dania - chodziło mi o przedstawienie sprawnego przygotowania wszystkiego razem;)

1 komentarz:

  1. Witaj. Może zechcesz dołączyć do naszego katalogu? Promujemy blogerów kulinarnych. Więcej informacji znajdziesz na: http://katalogsmakow.pl/strona-glowna.3.html

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie