niedziela, 3 sierpnia 2014

Ciasto marchewkowe


Ciasto marchewkowe będzie smakowało wszystkim.. jest wilgotne, smaczne i sycące, można je przekładać różnymi kremami, konfiturami lub po prostu zjeść samo bez żadnych dodatków :)

SKŁADNIKI

  • ok. 180 - 190 g startej marchwi (na średnich okach)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki posiekanej mieszanki żurawina-orzech
  • 2-3 łyżki kaszy manny + margaryna - do wysmarowania formy


PRZEPIS

  1. Suche składniki: mąka, otręby, proszek do pieczenia, cukier - mieszamy w jednej misce.
  2. Mokre składniki: jajka, olej, woda - miksujemy razem w drugiej misce.
  3. Marchew i przyprawy: cynamon, gałka, kardamon, sól oraz mieszankę żurawina-orzech - mieszamy w trzeciej misce.
  4. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy wszystko razem drewnianą łyżką, na koniec dodajemy marchew z dodatkami, wszystko łączymy razem.
  5. Do wysmarowanej i wysypanej tortownicy (najlepiej w małym lub średnim rozmiarze) wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 175 st. C przez ok 45 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu przekroiłam ciasto w połowie i przełożyłam dżemem jabłkowo-ananasowym (własnej produkcji;) a wierzch ciasta posmarowałam kremem z kasztanów.

1 komentarz:

Drukowanie