Czy może być coś lepszego niż świeżo przygotowany kurczak do kanapki?
Oczywiście, że nie!
W sklepach półki uginają się od szynek, schabów i pieczeni, ale czytając składy na opakowaniu strach jeść te wszystkie produkty. W sklepach mięsnych to samo. Pozostają ekoproducenci, sprzedający wysokiej jakości wyroby, które nie należą do najtańszych i często nie są ogólnodostępne. A mając kawałek fileta z kurczaka możemy w szybki sposób przygotować smaczne i świeże mięso np. na kanapki.
SKŁADNIKI
- 1 filet z kurczaka
- 1 - 2 szklanki wody
- 2 suszone śliwki
- 2 suszone pomidory
- szczypta soli
- 2 suszone papryczki chili
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
PRZEPIS
- Do rondla wkładamy filet, zalewamy wodą.
- Wrzucamy wszystkie przyprawy: sól. papryczki chili, curry i słodką paprykę.
- Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień.
- Wrzucamy śliwki i pomidory.
- Po 15 minutach mięso obracamy i dusimy przez następne 15 - 20 minut.
- Gotowy filet wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Z powstałego sosu wyciągamy papryczki chili i blendujemy sos, jeśli jest zbyt rzadki musimy jeszcze chwilę go pogotować, żeby się zredukował.
Sos możemy wykorzystać do przygotowania kanapek zastępując nim masło.
Z okazji jutrzejszego Międzynarodowego Dnia Pizzy zapraszam serdecznie na Fit Pizzę, czyli dietetyczną pizzę na pełnoziarnistym spodzie!:-)
OdpowiedzUsuńwww.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:).
wow, to mięso wygląda po prostu wybornie! bardzo chętnie spróbuję przyrządzić.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, kurczak zawsze będzie moim ulubionym daniem, dlatego tym bardziej Ci dziękuję za kolejny sposób jego przyrządzenia:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie! Z chęcią wypróbuję ten przepis, bo przyznaję, że lubię przygody z kurczakami :)
OdpowiedzUsuńTakiego kurczaka jeszcze nie jadłem
OdpowiedzUsuń