środa, 4 lutego 2015

Kurczak w sosie śliwkowym



Czy może być coś lepszego niż świeżo przygotowany kurczak do kanapki? 

Oczywiście, że nie! 



W sklepach półki uginają się od szynek, schabów i pieczeni, ale czytając składy na opakowaniu strach jeść te wszystkie produkty. W sklepach mięsnych to samo. Pozostają ekoproducenci, sprzedający wysokiej jakości wyroby, które nie należą do najtańszych i często nie są ogólnodostępne. A mając kawałek fileta z kurczaka możemy w szybki sposób przygotować smaczne i świeże mięso np. na kanapki.


SKŁADNIKI

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 - 2 szklanki wody
  • 2 suszone śliwki
  • 2 suszone pomidory
  • szczypta soli
  • 2 suszone papryczki chili
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki


PRZEPIS

  1. Do rondla wkładamy filet, zalewamy wodą.
  2. Wrzucamy wszystkie przyprawy: sól. papryczki chili, curry i słodką paprykę.
  3. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień.
  4. Wrzucamy śliwki i pomidory.
  5. Po 15 minutach mięso obracamy i dusimy przez następne 15 - 20 minut.
  6. Gotowy filet wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  7. Z powstałego sosu wyciągamy papryczki chili i blendujemy sos, jeśli jest zbyt rzadki musimy jeszcze chwilę go pogotować, żeby się zredukował.

Sos możemy wykorzystać do przygotowania kanapek zastępując nim masło.




4 komentarze:

  1. Z okazji jutrzejszego Międzynarodowego Dnia Pizzy zapraszam serdecznie na Fit Pizzę, czyli dietetyczną pizzę na pełnoziarnistym spodzie!:-)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:).

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, to mięso wygląda po prostu wybornie! bardzo chętnie spróbuję przyrządzić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie, kurczak zawsze będzie moim ulubionym daniem, dlatego tym bardziej Ci dziękuję za kolejny sposób jego przyrządzenia:)

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie