niedziela, 18 stycznia 2015

Marchewkowe babeczki



Ciasto marchewkowe jest hitem w moim domu. Szukając nowych pomysłów i dodatków postanowiłam upiec tym razem babeczki marchewkowe z żurawiną. Miałam akurat resztki z sokowirówki, których nie lubię wyrzucać, także zabrałam się do pracy. 

Dziś zjedliśmy babeczki jako deser, a jutro zabiorę je do pracy na drugie śniadanie. Słodko i zdrowo.

SKŁADNIKI

(na 12 babeczek)
  • 2 szklanki potartej marchewki
  • 1 1/2 szklanki mąki razowej
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki wódki żurawinowej
  • 3 łyżki wrzątku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli morskiej

PRZEPIS
  1. Do małej miseczki przekładamy żurawinę, zalewamy ją wrzątkiem i wódką - odstawiamy na 30 minut.
  2. Jajka ubijamy z ksylitolem do uzyskania jasnej piany, następnie wlewamy olej i dalej miksujemy.
  3. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon - wszystko razem mieszamy łyżką.
  4. Na koniec dodajemy żurawinę z zalewą oraz marchewkę i mieszamy.
  5. Piekarnik nastawiamy na 180 st. C.
  6. Masę przekładamy do silikonowych foremek (których nie musimy natłuszczać) lub tradycyjnych foremek do muffinek. Jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dodać trochę wody.
  7. Pieczemy ok 25 - 30 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu babeczki przekładamy na kratkę do ostygnięcia.. chociaż gorące też są bardzo smaczne ;p


1 komentarz:

Drukowanie