Konfitura cebulowa
Ten przepis już dawno miałam opracowany, ale za każdym razem kiedy przygotowywałam konfiturę nie zdążyłam zrobić zdjęcia, bo od razu znikała. Każdy, kto jej spróbuje musi ją pokochać :) Ma słodki i lekko pikantny smak. Nadaje się do wszystkiego: na kanapkę, do kaczki, do jajecznicy, do sałatek. Wyborna na zimno i ciepło. A składniki to samo zdrowie - cebula, czosnek, imbir i miód.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 3 cm imbiru
- 4 goździki
- 5 łyżek octu balsamicznego (ja użyłam z aromatem figowym)
- 2-3 łyżki miodu
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
PRZEPIS
- Cebulę obieramy i kroimy z piórka.
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, zmniejszamy ogień i zostawiamy do zeszklenia, co jakiś czas mieszając.
- Kiedy cebula już zmięknie dodajemy, drobno posiekany imbir i czosnek oraz goździki.
- Wszystko razem mieszamy i chwilę dusimy.
- Następnie dodajemy ocet balsamiczny i miód. Delikatnie całość dusimy, mieszając co jakiś czas, aż płyny się zredukują.
- Na koniec dodajemy do smaku sól i pieprz.
Widuje takowe tu i tam na blogach...
OdpowiedzUsuńWszedzie wygladaja apetycznie...
Moze pora sprobowac?
:)
Koniecznie.. można się uzależnić :)
UsuńNigdy jeszcze nie jadałem takiej konfitury - zaciekawiłaś mnie tym przepisem :) Zapisuje i będzie robina ;) Jestem bardzo ciekawa jej smaku ;)
OdpowiedzUsuńcebuli w takiej postaci jeszcze nie próbowałam,a muszę powiedzieć ,że bardzo fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń