środa, 11 lutego 2015

Napój imbirowy z miodem i cytryną lepszy niż kawa!





Wiem, co mówię!

Jakiś miesiąc temu zastąpiłam poranną kawę (która była od lat porannym must have, rytuałem, a wręcz świętością) na napój imbirowy z miodem i cytryną. Zaczęło się od tego, że bolało mnie gardło i próbowałam sobie pomóc bez stosowania leków. Po kilku dniach picia tego magicznego eliksiru gardło przestało boleć, a ja zauważyłam, że nie potrzebuje porannej kawy, żeby dobrze zacząć dzień.

W ostatnim czasie przeczytałam kilka książek odnośnie odżywiania sportowców. Każdy z nich pije szklankę ciepłej wody przed śniadaniem. Ciepłą dlatego, że krew w naszym organizmie nie musi takiej wody ogrzewać i dzięki temu nasz metabolizm nie zwalnia. 

Bardzo lubię kawę, przez lata potrafiłam wypijać po 5 - 6 kaw dziennie, a teraz bywają dni, że nie piję jej wcale. Nie potrzebuję kofeiny, żeby się pobudzić.


Imbir pobudza i wzmacnia, cytryna zabija bakterie zajmujące gardło, a miód działa m.in. przeciwgrzybicznie i wzmacniająco. Napój imbirowy ma same zalety, ale trzeba pamiętać o jednej ważnej sprawie - woda nie może być gorąca, ponieważ zabije wszystkie dobroczynne właściwości miodu i cytryny.

SKŁADNIKI

  • 300 ml wody mineralnej 
  • 100 ml wrzątku
  • 1 płaska łyżka miodu
  • 1 plaster cytryny
  • 1 cm imbiru pokrojony w plastry

PRZEPIS

  1. Do szklanki wlewamy wodę mineralną, dodajemy miód i imbir. Mieszamy.
  2. Dolewamy wrzątek i dodajemy cytrynę.
  3. Napój gotowy do picia :)

1 komentarz:

  1. Sama pisałas ze woda nie moze byc gorąca,a w przepisie masz by dodac wrzątek,popraw to bo kazdy moze coś innego zrozumieć

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie