Szukając ostatnio masła orzechowego, na sklepowych półkach, załamałam ręce. Każdy słoik poza orzechami wypełniony był solą, cukrem, olejem palmowym i jeszcze kilkoma innymi ciekawostkami. Masło orzechowe składa się tylko z orzechów, po co więc pchać tam jeszcze tyle innych rzeczy. Kupiłam więc ćwierć kilograma orzeszków ziemnych i postanowiłam sprawdzić co mi z tego wyjdzie. Nie mam niestety odpowiedniego blendera, w którym mogłabym te orzechy zmielić, ale przypomniało mi się, że moja mama ma takie cudo w swojej kuchni. Usunęłam łuski z orzechów i pojechałam zrobić masło.
Teraz już wiem, że zamiast kolejnego słoika sklepowego masła wolę kupić blender, w którym sama będę te masło robić, bo jest to tak prosta sprawa, że szkoda czasu na czytanie etykiet :)
A masło można jeść na wiele sposobów. Możemy smarować nim naleśniki, kanapki, łączyć z konfiturami (np. porzeczkową) lub dodawać do ciastek i ciast - zastępując część tłuszczu, który potrzebujemy podczas pieczenia.
Masło orzechowe - najprostszy przepis
W robocie kuchennym zmieniamy ostrze na nóż metalowy, obrane orzeszki wrzucamy do misy robota i uruchamiany niskie obroty. Po wstępnym rozdrobnieniu orzeszków podkręcamy obroty. Miksujemy tak długo, aż masło będzie miało gładką konsystencję, ok 10 minut.
SKŁADNIKI
(na 20 ciasteczek)
- 50 g miękkiego masła
- 100 g masła orzechowego
- 60 g ksylitolu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 ubite jajko
- 140 g mąki razowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka sezamu
PRZEPIS
- Do miski przekładamy masło, ksylitol i masło orzechowe - wszystko ucieramy drewnianą łyżką.
- Następnie dodajemy olej i ubite jajko, ponownie wszystko ucieramy.
- Mąkę łączymy z proszkiem i sodą, dodajemy do pozostałych składników i mieszamy.
- Z tak przygotowanej masy formujemy podłużny kształt, który zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 175 st. C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Schłodzone ciasto wyciągamy na blat i kroimy na 20 równych części, każdą część formujemy z kulkę i wykładamy na blachę, zachowując ok 3 cm odtępy.
- Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy palcami, a następnie odciskamy wzór widelcem.
- Możemy również posypać ciastka sezamem.
- Pieczemy ok 12 minut. Przekładamy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia.
Inspiracją był przepis z pierwszego nr GoodFood Polska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz