Masło orzechowe wciąż rządzi w mojej kuchni!
Tego typu sernik zrobiłam pierwszy raz, ale z pewnością będzie to jedno z moich popisowych ciast. Do tej pory piekąc sernik wybierałam ser gotowy, zmielony, przeznaczony do serników. Tym razem chciałam trochę odchudzić to ciasto. W większości przepisów z wykorzystaniem twarogu musimy kupić typ tłusty lub półtłusty, a mój sernik w 3/4 składa się z twarogu chudego, także można zrobić smaczne ciasto w odchudzonej wersji.
SKŁADNIKI
Spód
- 140 g pełnoziarnistych herbatników
- 80 g masła orzechowego
- 4 łyżeczki masła
Masa
- 600 g twarogu chudego
- 200 g twarogu półtłustego
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 2 białka (ubite na sztywną pianę)
PRZEPIS
- Herbatniki wrzucamy do robota i miksujemy do uzyskania konsystencji piasku.
- Masło wrzucamy do rondla i rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy masło orzechowe i mieszamy chwilę podgrzewając.
- Łączymy herbatniki z masłem, ugniatając wszystko razem.
- Spód tortownicy o średnicy 22-23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do przygotowanej tortownicy przekładamy nasz spód do sernika, mocno dociskając palcami. Tortownicę wkładamy na ok 30 minut do lodówki.
- Nastawiamy piekarnik na 170 st. C
- Twaróg mielimy przynajmniej jeden raz.
- Do zmielonego sera dodajemy miękkie masło, żółtka, budyń oraz ksylitol. Wszystko razem miksujemy przez chwilę (do połączenia się składników) na najniższych obrotach.
- Dodajemy ubite białka i energicznie łączymy całą masę, nie mieszając zbyt dużo.
- Masę serową przekładamy na schłodzony spód i wyrównujemy wierzch.
- Sernik pieczemy ok 1 h.
- Po upieczeniu wyciągamy i pozostawiamy do schłodzenia.
- Przed podaniem najlepiej schłodzić sernik w lodówce.
Jeśli nie macie robota, herbatniki można wrzucić do miski i pokruszyć je za pomocą drewnianego tłuczka o zaokrąglonej końcówce.
Żeby sernik nie opadł, należy miksować ser krótko i na niskich obrotach, żeby nie napowietrzyć masy.
prezentuje się świetnie!
OdpowiedzUsuńMmm, z masłem orzechowym musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńPychota! Ja muszę zmienić piekarnik, bo wychodzą mi same zakalce. Przymierzam się do piekarnika Candy z systemem wentylacji. Dla mnie to ważne, bo wtedy wszystko równo się piecze i nie ma ryzyka, że z jednej strony się przypali a z drugiej będzie surowe. A zintegrowany system czyszczenia, to rewelacja.
OdpowiedzUsuń