Paczkowane granole często zawierają różnego rodzaju 'niespodzianki' w postaci cukru czy niechcianych tłuszczów. Nie ma nic pewniejszego niż upieczenie takiej granoli w domu. Wszystko zajmuje dosłownie 40 minut, a można zrobić zapas na cały tydzień i mieć pewność, że dobrze znamy skład. Możemy również za każdym razem tworzyć inne kompozycje z tego co aktualnie mamy w domu.
SKŁADNIKI
- 2,5 szklanki płatków owsianych
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 szklanki pestek słonecznika
- 0,5 szklanki siemienia lnianego
- 0,5 szklanki płatków migdałowych
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego (może być również rzepakowy)
PRZEPIS
- Nastawiamy piekarnik na 160 st C.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy wszystkie suche składniki.
- Całość polewamy miodem i olejem - mieszamy.
- Równomiernie rozkładamy na całej powierzchni blachy i wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy 30 minut (co 10 minut musimy przemieszać granolę, żeby wszystkie składniki równo się upiekły)
- Po upieczeniu wyciągamy blachę z pieca i zostawiamy do ostygnięcia.
Gotową granolę można przechowywać w szklanych słojach.
A na śniadanie łączymy 4 łyżki granoli ze szklanką mleka lub jogurtu oraz ulubionymi owocami.
Taka granola musi być pyszna :) chętnie ją kiedyś zrobię.
OdpowiedzUsuńtaka domowa granola nie ma sobie równych!
OdpowiedzUsuńmniam! uwielbiam takie połączenia!
OdpowiedzUsuńP.S - świetne logo bloga!
OBSERWUJĘ!
JUSTEST
justest-blog.blogspot.com