wtorek, 17 marca 2015

Domowa granola


Paczkowane granole często zawierają różnego rodzaju 'niespodzianki' w postaci cukru czy niechcianych tłuszczów. Nie ma nic pewniejszego niż upieczenie takiej granoli w domu. Wszystko zajmuje dosłownie 40 minut, a można zrobić zapas na cały tydzień i mieć pewność, że dobrze znamy skład. Możemy również za każdym razem tworzyć inne kompozycje z tego co aktualnie mamy w domu.


SKŁADNIKI



  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 szklanki pestek słonecznika
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego
  • 0,5 szklanki płatków migdałowych
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego (może być również rzepakowy)

PRZEPIS

  1. Nastawiamy piekarnik na 160 st C.
  2. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy wszystkie suche składniki.
  3. Całość polewamy miodem i olejem - mieszamy.
  4. Równomiernie rozkładamy na całej powierzchni blachy i wkładamy do piekarnika.
  5. Pieczemy 30 minut (co 10 minut musimy przemieszać granolę, żeby wszystkie składniki równo się upiekły)
  6. Po upieczeniu wyciągamy blachę z pieca i zostawiamy do ostygnięcia. 
Gotową granolę można przechowywać w szklanych słojach. 
A na śniadanie łączymy 4 łyżki granoli ze szklanką mleka lub jogurtu oraz ulubionymi owocami.

3 komentarze:

  1. Taka granola musi być pyszna :) chętnie ją kiedyś zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  2. taka domowa granola nie ma sobie równych!

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! uwielbiam takie połączenia!

    P.S - świetne logo bloga!

    OBSERWUJĘ!

    JUSTEST
    justest-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie