Nowe wafle firmy Good Food - extra cienkie wafle w małych opakowaniach, w sam raz do torebki, na szybką przekąskę. Niekoniecznie jednak wafle trzeba jest na sucho. Proste pasty sprawdzą się tutaj wyśmienicie.
Do Solonych Wafli Kukurydzianych przygotowałam
Pikantną pastę z marchewki
- 6 średnich marchewek
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz cayen
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Marchewki myjemy i obieramy.
- 3 marchewki gotujemy do miękkości.
- 3 marchewki kroimy wzdłuż i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik nastawiamy na 200 st. C.
- Marchewki równomiernie nacieramy olejem, doprawiamy solą i pieprzem cayen.
- Czosnek zostawiamy w łupinkach i również układamy na blasze razem z marchewkami.
- Marchewki i czosnek pieczemy ok 30 minut (aż marchew zmięknie).
- Po upieczeniu i ugotowaniu zostawiamy wszystko do ostygnięcia.
- Czosnek wyciągamy z łupinek i wraz z marchewkami wrzucamy do miski - blendujemy na gładką masę.
Do Wafli Ryżowych Naturalnych proponuję
Pastę z ciecierzycy
- ciecierzyca
- sok z cytryny
- woda
- oliwa
- sól
- pieprz
- Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy całą noc.
- Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie, w której się moczyła - ok 45 minut.
- Ugotowaną ciecierzycę wrzucamy do robota i miksujemy, dodając odrobinę wody, soku z cytryny i oliwy.
- Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Celowo nie podałam proporcji, każdy może dostosować ilość i smak do swoich potrzeb :)
Jeśli chodzi o wafle to zdecydowanie wybieram kukurydziane - wg mnie mają bardziej wyrazisty smak:)
Też lubię te wafle i często jem je do sałatki albo z jakąś pastą :D Obydwie wyglądają przepysznie ;>
OdpowiedzUsuń