niedziela, 12 kwietnia 2015

Orkiszowe ciasto czekoladowe z truskawkami


Dziś Dzień Czekolady!!

Mój dzisiejszy przepis pozwala na chwilę zapomnienia. Dietetyczne ciasto czekoladowe z truskawkami niesie ze sobą smak wiosny, a to oznacza, że uśmiech sam pojawia się na twarzy:) Słońce daje o sobie znać, także można już miło spędzać czas na balkonach, tarasach i ogrodach. A ciasto może być też świetną propozycją na drugie śniadanie.



SKŁADNIKI

  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej (drobnej)
  • 150 g ksylitolu
  • 3 jajka
  • ok. 300 ml mleka
  • 180 g gorzkiej czekolady 70%
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mrożonych truskawek (lub świeżych)
  • mało orzechowe (opcjonalnie)


PRZEPIS

  1. Czekoladę z masłem rozpuszczamy na łaźni wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia.
  3. Jajka ubijamy z ksylitolem na białą puszystą masę.
  4. Do ubitych jajek dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem oraz mleko, mieszamy wszystko razem.
  5. Łączymy mokre składniki z suchymi i przelewamy, do wcześniej wysmarowanej i wysypanej, blachy (o wymiarach 25x30).
  6. Na wierzchu układamy truskawki i ewentualnie kilka łyżeczek masła orzechowego.
  7. Pieczemy w temperaturze 165 st. C przez ok 30 - 35 minut.
Świeże truskawki o tej porze roku to dla mnie fikcja, także teraz wolę te mrożone.

3 komentarze:

Drukowanie