Dziś Dzień Czekolady!!
Mój dzisiejszy przepis pozwala na chwilę zapomnienia. Dietetyczne ciasto czekoladowe z truskawkami niesie ze sobą smak wiosny, a to oznacza, że uśmiech sam pojawia się na twarzy:) Słońce daje o sobie znać, także można już miło spędzać czas na balkonach, tarasach i ogrodach. A ciasto może być też świetną propozycją na drugie śniadanie.
SKŁADNIKI
- 2,5 szklanki mąki orkiszowej (drobnej)
 - 150 g ksylitolu
 - 3 jajka
 - ok. 300 ml mleka
 - 180 g gorzkiej czekolady 70%
 - 100 g masła
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 szklanka mrożonych truskawek (lub świeżych)
 - mało orzechowe (opcjonalnie)
 
PRZEPIS
- Czekoladę z masłem rozpuszczamy na łaźni wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia.
 - Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia.
 - Jajka ubijamy z ksylitolem na białą puszystą masę.
 - Do ubitych jajek dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem oraz mleko, mieszamy wszystko razem.
 - Łączymy mokre składniki z suchymi i przelewamy, do wcześniej wysmarowanej i wysypanej, blachy (o wymiarach 25x30).
 - Na wierzchu układamy truskawki i ewentualnie kilka łyżeczek masła orzechowego.
 - Pieczemy w temperaturze 165 st. C przez ok 30 - 35 minut.
 
Świeże truskawki o tej porze roku to dla mnie fikcja, także teraz wolę te mrożone.
Cudowne to ciasto. Z przyjemnością zrobię, bo ma bardzo przyjazdy skład :)
OdpowiedzUsuńMmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuń