Dziś Dzień Czekolady!!
Mój dzisiejszy przepis pozwala na chwilę zapomnienia. Dietetyczne ciasto czekoladowe z truskawkami niesie ze sobą smak wiosny, a to oznacza, że uśmiech sam pojawia się na twarzy:) Słońce daje o sobie znać, także można już miło spędzać czas na balkonach, tarasach i ogrodach. A ciasto może być też świetną propozycją na drugie śniadanie.
SKŁADNIKI
- 2,5 szklanki mąki orkiszowej (drobnej)
- 150 g ksylitolu
- 3 jajka
- ok. 300 ml mleka
- 180 g gorzkiej czekolady 70%
- 100 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mrożonych truskawek (lub świeżych)
- mało orzechowe (opcjonalnie)
PRZEPIS
- Czekoladę z masłem rozpuszczamy na łaźni wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia.
- Jajka ubijamy z ksylitolem na białą puszystą masę.
- Do ubitych jajek dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem oraz mleko, mieszamy wszystko razem.
- Łączymy mokre składniki z suchymi i przelewamy, do wcześniej wysmarowanej i wysypanej, blachy (o wymiarach 25x30).
- Na wierzchu układamy truskawki i ewentualnie kilka łyżeczek masła orzechowego.
- Pieczemy w temperaturze 165 st. C przez ok 30 - 35 minut.
Świeże truskawki o tej porze roku to dla mnie fikcja, także teraz wolę te mrożone.
Cudowne to ciasto. Z przyjemnością zrobię, bo ma bardzo przyjazdy skład :)
OdpowiedzUsuńMmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuń