poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Ciasto bananowe


Hit zeszłego tygodnia w moim domu. Musiałam dwa razy piec, bo się domownicy burzyli, że już zjedzone. Fajny, prosty przepis. Ciasto do kawy, na podwieczorek, ale przede wszystkim na drugie śniadanie. Koniecznie musicie spróbować!

SKŁADNIKI

  • 3 dojrzałe banany
  • 340 g mąki orkiszowej
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 g masła pokrojonego w kostkę
  • 100 g ksylitolu
  • 3 jajka
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego


PRZEPIS

  1. Banany obieramy i zgniatamy widelcem, zostawiając kilka większych kawałków.
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i wiórki kokosowe - mieszamy.
  3. Do suchych składników dodajemy masło i palcami rozcieramy wszystko razem. Następnie wsypujemy ksylitol i mieszamy.
  4. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt i olej oraz rozgniecione banany i wszystko razem mieszamy.
  5. Łączymy suche składniki z mokrymi, mieszając wszystko drewnianą łyżką.
  6. Piekarnik nagrzewamy na 170 -175 st. C.
  7. Ciasto przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 40 - 45 minut lub do suchego patyczka
Forma, którą użyłam, była dłuższa niż standardowa. Jeśli nie macie takiej formy możecie użyć np. jednorazowych aluminiowych form keksowych, wówczas ciasta wystarczy na dwie lub trzy takie foremki (ważne, żeby wysokość masy przełożonej do formy nie była większa niż 3/4 wysokości formy).

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawie wygląda :) muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pysznie to wygląda :-)Pozdrawiam.
    Zapraszam do mnie http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie