środa, 1 kwietnia 2015

Wafle dobre na wszystko

Nowe wafle firmy Good Food - extra cienkie wafle w małych opakowaniach, w sam raz do torebki, na szybką przekąskę. Niekoniecznie jednak wafle trzeba jest na sucho. Proste pasty sprawdzą się tutaj wyśmienicie.



Do Solonych Wafli Kukurydzianych przygotowałam 

Pikantną pastę z marchewki

  • 6 średnich marchewek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz cayen
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  1. Marchewki myjemy i obieramy.
  2. 3 marchewki gotujemy do miękkości.
  3. 3 marchewki kroimy wzdłuż i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piekarnik nastawiamy na 200 st. C.
  5. Marchewki równomiernie nacieramy olejem, doprawiamy solą i pieprzem cayen.
  6. Czosnek zostawiamy w łupinkach i również układamy na blasze razem z marchewkami.
  7. Marchewki i czosnek pieczemy ok 30 minut (aż marchew zmięknie).
  8. Po upieczeniu i ugotowaniu zostawiamy wszystko do ostygnięcia.
  9. Czosnek wyciągamy z łupinek i wraz z marchewkami wrzucamy do miski - blendujemy na gładką masę.



Do Wafli Ryżowych Naturalnych proponuję

Pastę z ciecierzycy

  • ciecierzyca
  • sok z cytryny
  • woda
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  1. Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy całą noc.
  2. Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie, w której się moczyła - ok 45 minut.
  3. Ugotowaną ciecierzycę wrzucamy do robota i miksujemy, dodając odrobinę wody, soku z cytryny i oliwy.
  4. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Celowo nie podałam proporcji, każdy może dostosować ilość i smak do swoich potrzeb :)


Jeśli chodzi o wafle to zdecydowanie wybieram kukurydziane - wg mnie mają bardziej wyrazisty smak:)

1 komentarz:

  1. Też lubię te wafle i często jem je do sałatki albo z jakąś pastą :D Obydwie wyglądają przepysznie ;>

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie