piątek, 13 marca 2015

Sernik z masłem orzechowym


Masło orzechowe wciąż rządzi w mojej kuchni!

Tego typu sernik zrobiłam pierwszy raz, ale z pewnością będzie to jedno z moich popisowych ciast. Do tej pory piekąc sernik wybierałam ser gotowy, zmielony, przeznaczony do serników. Tym razem chciałam trochę odchudzić to ciasto. W większości przepisów z wykorzystaniem twarogu musimy kupić typ tłusty lub półtłusty, a mój sernik w 3/4 składa się z twarogu chudego, także można zrobić smaczne ciasto w odchudzonej wersji.


SKŁADNIKI

Spód
  • 140 g pełnoziarnistych herbatników
  • 80 g masła orzechowego
  • 4 łyżeczki masła
Masa
  • 600 g twarogu chudego
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 2 białka (ubite na sztywną pianę)


PRZEPIS

  1. Herbatniki wrzucamy do robota i miksujemy do uzyskania konsystencji piasku.
  2. Masło wrzucamy do rondla i rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy masło orzechowe i mieszamy chwilę podgrzewając.
  3. Łączymy herbatniki z masłem, ugniatając wszystko razem.
  4. Spód tortownicy o średnicy 22-23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do przygotowanej tortownicy przekładamy nasz spód do sernika, mocno dociskając palcami. Tortownicę wkładamy na ok 30 minut do lodówki.
  5. Nastawiamy piekarnik na 170 st. C
  6. Twaróg mielimy przynajmniej jeden raz. 
  7. Do zmielonego sera dodajemy miękkie masło, żółtka, budyń oraz ksylitol. Wszystko razem miksujemy przez chwilę (do połączenia się składników) na najniższych obrotach.
  8. Dodajemy ubite białka i energicznie łączymy całą masę, nie mieszając zbyt dużo.
  9. Masę serową przekładamy na schłodzony spód i wyrównujemy wierzch. 
  10. Sernik pieczemy ok 1 h.
  11. Po upieczeniu wyciągamy i pozostawiamy do schłodzenia.
  12. Przed podaniem najlepiej schłodzić sernik w lodówce. 

Jeśli nie macie robota, herbatniki można wrzucić do miski i pokruszyć je za pomocą drewnianego tłuczka o zaokrąglonej końcówce.


Żeby sernik nie opadł, należy miksować ser krótko i na niskich obrotach, żeby nie napowietrzyć masy.

3 komentarze:

  1. Mmm, z masłem orzechowym musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota! Ja muszę zmienić piekarnik, bo wychodzą mi same zakalce. Przymierzam się do piekarnika Candy z systemem wentylacji. Dla mnie to ważne, bo wtedy wszystko równo się piecze i nie ma ryzyka, że z jednej strony się przypali a z drugiej będzie surowe. A zintegrowany system czyszczenia, to rewelacja.

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie