poniedziałek, 3 lutego 2014

Sałatka z grillowanymi krewetkami

Od jakiegoś czasu myślałam nad sałatką z krewetkami. Długo zastanawiałam się z czym krewetki można połączyć, żeby wszystko nie było zbyt skomplikowane i w miarę szybkie w przygotowaniu.. i tak oto wpadłam na najprostsze połączenie, z dresingiem wymyślonym w chwili przygotowania. Czas mnie naglił, a w zasadzie mąż, który był już głodny i czekał niecierpliwie ;p - wiadomo musiałam działać szybko:) 
Połączenie smaków okazało się idealnie zrównoważone - każdy składnik z jednej strony dobrze wyczuwalny, z drugiej tworzący spójną całość z pozostałymi :)




SKŁADNIKI


mix sałat - śródziemnomorski
10 dużych krewetek (ja kupuję mrożone, wcześniej ugotowane)
sok z 1/2 limonki
1/2 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżeczki oleju rzepakowego
3 łyżki pestek granatu

PRZEPIS

  1. Krewetki rozmrażamy na sitku, żeby nie były zbyt wilgotne. Rozgrzewamy grill elektryczny lub patelnię grillową (zwykła patelnia też może być) i układamy krewetki, które grillujemy ok 4 minuty.
  2. Do miseczek układamy po dużej garści liści mixu sałat.
  3. Krewetki ściągamy z grilla i zostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Następnie układamy po 5 sztuk w każdej miseczce.
  4. Do szklanki wyciskamy sok z limonki, dodajemy olej, cukier, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy i delikatnie polewamy naszą sałatkę.
  5. Na koniec posypujemy każdą sałatkę pestkami granata.

2 komentarze:

  1. Kocham krewetki, w tej sałatce wyglądają bardzo apetycznie :)
    też niedawno robiłam ale mam ochotkę na więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne w swej prostocie! dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie