Od jakiegoś czasu myślałam nad sałatką z krewetkami. Długo zastanawiałam się z czym krewetki można połączyć, żeby wszystko nie było zbyt skomplikowane i w miarę szybkie w przygotowaniu.. i tak oto wpadłam na najprostsze połączenie, z dresingiem wymyślonym w chwili przygotowania. Czas mnie naglił, a w zasadzie mąż, który był już głodny i czekał niecierpliwie ;p - wiadomo musiałam działać szybko:)
Połączenie smaków okazało się idealnie zrównoważone - każdy składnik z jednej strony dobrze wyczuwalny, z drugiej tworzący spójną całość z pozostałymi :)
SKŁADNIKI
mix sałat - śródziemnomorski
10 dużych krewetek (ja kupuję mrożone, wcześniej ugotowane)
sok z 1/2 limonki
1/2 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżeczki oleju rzepakowego
3 łyżki pestek granatu
PRZEPIS
- Krewetki rozmrażamy na sitku, żeby nie były zbyt wilgotne. Rozgrzewamy grill elektryczny lub patelnię grillową (zwykła patelnia też może być) i układamy krewetki, które grillujemy ok 4 minuty.
- Do miseczek układamy po dużej garści liści mixu sałat.
- Krewetki ściągamy z grilla i zostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Następnie układamy po 5 sztuk w każdej miseczce.
- Do szklanki wyciskamy sok z limonki, dodajemy olej, cukier, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy i delikatnie polewamy naszą sałatkę.
- Na koniec posypujemy każdą sałatkę pestkami granata.
Kocham krewetki, w tej sałatce wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńteż niedawno robiłam ale mam ochotkę na więcej :)
Genialne w swej prostocie! dzięki!
OdpowiedzUsuńCzęsto robię krewetki na grillu
OdpowiedzUsuń