Kolejny przepis na ciastka owsiane.. Podstawa przepisu podobna do poprzedniego, ale inne składniki i smak zupełnie inny - równie wyśmienity :) Ciastka przez cały tydzień znakomicie sprawdzały się jako dodatek do jogurtów i owoców, w ramach zdrowych przekąsek, w ciągu ciężkiego dnia pracy.
W styczniu, podczas wyprzedaży w Empiku, kupiłam ogromny słoik do przechowywania ciasteczek. Dzięki temu ciastka przez wszystkie te dni zachowały swój smak i nie zamieniły się w kamień :)
SKŁADNIKI
240 g margaryny
2 szklanki mąki
1 szklanka ksylitolu
2 jajka
3/4 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki mieszanki orzechów (drobno posiekanych)
1/4 szklanki rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZEPIS
- Margarynę ucieramy z ksylitolem przy pomocy miksera, następnie dodajemy jajka i wszystko miksujemy.
- Wsypujemy pozostałe składniki i wyrabiamy ręcznie.
- Formujemy kulki łyżką do lodów.
- Kulki ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, ciastka pieczemy ok 15-20 minut.
- Po upieczeniu wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz