Pączki serowe to moje ulubione pączki.. Kiedyś miałam taką jazdę na ich punkcie, że codziennie wchodziłam do cukierni i pytałam o serowe pączki, a że nie wszędzie można je kupić, czasami zaliczałam tych cukierni kilka w ciągu dnia :)
Jeśli chodzi o Tłusty Czwartek, to zawsze mam jedno skojarzenie - najwspanialsze pączki świata - pączki Babci Tereski. Mam nadzieję, że i w tym roku będą. Takich pączków nie ma w cukierniach, nawet w tych najlepszych, smak pączków Babci Tereski jest od lat taki sam, pączki są chrupiące i najlepsze bez lukru i bez cukru pudru..
SKŁADNIKI
650 g twarogu półtłustego
350 g mąki
5 jajek
5 łyżek śmietany 18%
7 łyżek cukru
1 łyżka wódki
1 łyżeczka soli
2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru waniliowego
ok. 0,5 l oleju do smażenia
PRZEPIS
- Do dużej miski wpijamy jajka i roztrzepujemy je, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i wszystko razem mieszamy.
- W osobnym naczyniu twaróg ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
- Do kolejnej miski przesiewamy mąką, dodajemy sól i sodę oczyszczona, Wszystko razem mieszamy.
- Do miski z jajkami dodajemy twaróg, śmietanę i wódkę. Mieszamy drewnianą łyżką. Następnie partiami dodajemy mąkę z solą i sodą, cały czas mieszając.
- W garnku rozgrzewamy olej. Z ciasta formujemy kulki (ciasto jest dość kleiste - zamiast dłoni można pomóc sobie dwiema małymi łyżeczkami - nabieramy na jedną łyżeczkę ciasto, a drugą delikatnie ściągamy ciasto już w garnku nad olejem).
- Smażymy pączki kilka minut z dwóch stron, aż będą złocisto rumiane. Po usmażeniu pączki odsączmy na ręczniku papierowym. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Uwielbiam serowe pączuszki :D
OdpowiedzUsuń