Chciałam zrobić jakiś prosty sernik na zimno, na kruchym spodzie. Będąc na zakupach znalazłam galaretkę Winiary Pina Colada - chyba to jakaś nowość, bo wcześniej nie widziałam jej na półce - a, że uwielbiam drinki w stylu Pina Colada nie mogłam się oprzeć tej galaretce :)
Takiego sernika jeszcze nie jadłam. Smak super! Jeśli ktoś lubi Pina Colade to będzie sernik dla niego :)
SKŁADNIKI
KRUCHY SPÓD
1/2 kostki margaryny
1 1/4 szklanki mąki
1 jajko
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cacao
MASA SEROWA
300 g mielonego sera twarogowego (takiego na sernik)
1 galaretka Winiary Pina Colada
200 ml wrzątku
40 g cukru
PRZEPIS
- Margarynę miksujemy z cukrem i jajkiem. Następnie dodajemy mąkę i cacao i wyrabiamy nasze ciasto ręcznie.
- Wyrobione ciasto umieszczamy w lodówce na 30 minut.
- Nastawiamy piekarnik na 200 st. C.
- Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką i wykładamy nim formę do tarty, którą wcześniej musimy natłuścić.
- Ciasto pieczemy z obciążeniem (ryż lub fasola na papierze do pieczenia) przez 15 minut, następnie bez obciążenia przez kolejne 15 minut - możemy zabezpieczyć brzegi ciasta (przed przypaleniem) przykrywając górę formy folią aluminiową.
- Po upieczeniu zostawiamy spód do wystygnięcia.
- Ser ucieramy z cukrem. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku.
- Po ok 5 minutach - kiedy galaretka lekko ostygnie dolewamy ją do sera z cukrem i dobrze mieszamy.
- Na ostygnięty spód wlewamy masę serową i wkładamy nasz sernik do lodówki, na ok 1 h, aż masa stężeje.
Wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuń