wtorek, 11 lutego 2014

Sernik Pina Colada

Chciałam zrobić jakiś prosty sernik na zimno, na kruchym spodzie. Będąc na zakupach znalazłam galaretkę Winiary Pina Colada - chyba to jakaś nowość, bo wcześniej nie widziałam jej na półce - a, że uwielbiam drinki w stylu Pina Colada nie mogłam się oprzeć tej galaretce :) 
Takiego sernika jeszcze nie jadłam. Smak super! Jeśli ktoś lubi Pina Colade to będzie sernik dla niego :)




SKŁADNIKI

KRUCHY SPÓD
1/2 kostki margaryny
1 1/4 szklanki mąki
1 jajko
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cacao

MASA SEROWA
300 g mielonego sera twarogowego (takiego na sernik)
1 galaretka Winiary Pina Colada
200 ml wrzątku
40 g cukru

PRZEPIS

  1. Margarynę miksujemy z cukrem i jajkiem. Następnie dodajemy mąkę i cacao i wyrabiamy nasze ciasto ręcznie.
  2. Wyrobione ciasto umieszczamy w lodówce na 30 minut.
  3. Nastawiamy piekarnik na 200 st. C. 
  4. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką i wykładamy nim formę do tarty, którą wcześniej musimy natłuścić.
  5. Ciasto pieczemy z obciążeniem (ryż lub fasola na papierze do pieczenia) przez 15 minut, następnie bez obciążenia przez kolejne 15 minut - możemy zabezpieczyć brzegi ciasta (przed przypaleniem) przykrywając górę formy folią aluminiową.
  6. Po upieczeniu zostawiamy spód do wystygnięcia.
  7. Ser ucieramy z cukrem. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku.
  8. Po ok 5 minutach - kiedy galaretka lekko ostygnie dolewamy ją do sera z cukrem i dobrze mieszamy.
  9. Na ostygnięty spód wlewamy masę serową i wkładamy nasz sernik do lodówki, na ok 1 h, aż masa stężeje.

1 komentarz:

Drukowanie