sobota, 22 lutego 2014

Łososiowe babeczki

Przepyszne babeczki, z ciasta francuskiego, które bardzo szybko się robi. Kilka prostych składników a efekt niesamowity. Sprawdzi się w różnych sytuacjach.
Nigdy nie przepadałam za wędzonym łososiem, ale kiedy odkryłam, że można go zapiekać w różnych daniach, pokochałam ten smak. Polecam ten przepis również w innej wersji składnikowej, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Osobiście mam pomysł jeszcze na wersję na słodko, ale wszystko w swoim czasie :)                                                                                                   


SKŁADNIKI

1 opakowanie ciasta francuskiego
50 g wędzonego łososia
 2 jajka
100 g żółtego tartego sera
1 pomidor
1 łyżka natki pietruszki
sól
pieprz

PRZEPIS

  1. Ciasto dzielimy na paski i wykładamy nim formy do muffiinek (7-8 sztuk). Ewentualne wolne miejsca zaklejamy mniejszymi kawałkami ciasta, tak aby wszystkie ścianki były dobrze pokryte ciastem - w trakcie pieczenia wszystko się połączy.
  2. Do miski wbijamy jajka i rozmącamy je. Dodajemy ser i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą  pieprzem
  3. Łososia kroimy w drobne kawałki i umieszczamy go na dnie każdej, wcześniej przygotowanej, foremki.
  4. Następnie zalewamy łososia naszą masą serowo-jajeczna, do ok. 3/4 wysokości foremki.
  5. Pomidora kroimy w drobna kostkę i dzielimy go równo na wszystkie foremki.
  6. Tak przygotowane babeczki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C i pieczemy ok 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie