Kolejny przepis z książki Potrawy z ciasta drożdżowego.
Bardzo spodobało mi się pieczenie domowego chleba. Piekłam już kilkakrotnie różne wersje, ale wciąż nie znalazłam idealnej wersji. Chleb kukurydziany powstał przypadkiem - miałam mąkę kukurydzianą i zastanawiałam się co z nią zrobić. Pomysł na chleb okazał się trafiony. Bardzo prosty przepis, a chleb wyśmienity. Polecam!
SKŁADNIKI
320 g mąki pszennej
180 g mąki kukurydzianej
350 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
1 łyżka masła
1 łyżeczka soli
PRZEPIS
- Do miski przesiewamy mąkę pszenną i kukurydzianą, wlewamy wodę, dodajemy drożdże i sól. Wszystko miksujemy ok 5 minut.
- Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, dodajemy masło i zagniatamy ok 15 minut.
- Następnie ciasto przekładamy do miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką - odstawiamy w cieple do wyrośnięcia na ok 1 - 2 h.
- Ciasto przekładamy do formy keksowej (ja wybrałam jednorazowe, aluminiowe - 2 sztuki) i znowu pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 - 2 h.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 st. C. Na dole piekarnika umieszczamy formę z wrzątkiem.
- Chleb pieczemy ok 10 minut z parą, następnie naczynie z wodą wyciągamy i chleb pieczemy jeszcze ok 30 minut.
Wygląda na mięciutki na smaczny :)
OdpowiedzUsuńTak, wyszedł bardzo puszysty:)
OdpowiedzUsuńKto nie lubi chleba własnej roboty? :) Super!
OdpowiedzUsuń