sobota, 1 lutego 2014

Chleb kukurydziany

Kolejny przepis z książki Potrawy z ciasta drożdżowego.
Bardzo spodobało mi się pieczenie domowego chleba. Piekłam już kilkakrotnie różne wersje, ale wciąż nie znalazłam idealnej wersji. Chleb kukurydziany powstał przypadkiem - miałam mąkę kukurydzianą i zastanawiałam się co z nią zrobić. Pomysł na chleb okazał się trafiony. Bardzo prosty przepis, a chleb wyśmienity. Polecam!


SKŁADNIKI


320 g mąki pszennej
180 g mąki kukurydzianej
350 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
1 łyżka masła
1 łyżeczka soli

PRZEPIS

  1. Do miski przesiewamy mąkę pszenną i kukurydzianą, wlewamy wodę, dodajemy drożdże i sól. Wszystko miksujemy ok 5 minut.
  2. Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką, dodajemy masło i zagniatamy ok 15 minut.
  3. Następnie ciasto przekładamy do miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką - odstawiamy w cieple do wyrośnięcia na ok 1 - 2 h.
  4. Ciasto przekładamy do formy keksowej (ja wybrałam jednorazowe, aluminiowe - 2 sztuki) i znowu pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 - 2 h.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 st. C. Na dole piekarnika umieszczamy formę z wrzątkiem.
  6. Chleb pieczemy ok 10 minut z parą, następnie naczynie z wodą wyciągamy i chleb pieczemy jeszcze ok 30 minut.

3 komentarze:

Drukowanie