sobota, 8 lutego 2014

Bułeczki z pieczarkami

Domowe bułki, zwykłe czy z nadzieniem, zawsze są wyśmienite i sprawdzą się jako śniadanie, przekąska - w podróży czy w pracy (w moim przypadku praca to ciągła podróż, także sprawdziły się idealnie:). Można jeść je na ciepło i zimno. Tą pierwszą wersję polecam z ketchupem - smak najlepszej zapiekanki z pieczarkami..





SKŁADNIKI

CIASTO
500 g mąki pszennej typ 650
30 g drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
250 ml ciepłego mleka
3 łyżki masła
1 jajko

FARSZ
400 g pieczarek
1/2 cebuli
2 serki topione
sól
pieprz
1 łyżka świeżej pietruszki
1 łyżka masła

PRZEPIS

  1. Ciasto: Do mniejszej miski rozkruszamy drożdże dodajemy jedną łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki oraz ok. 50 ml ciepłego mleka. Wszystko razem ucieramy i odkładamy do ciepłego miejsca na ok. 20 minut. 
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, wcześniej przygotowane drożdże, żółtko oraz stopniowo pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto, w taki sposób aby wpompowywać powietrze do środka. W trakcie wyrabiania dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie miało gładką, lśniącą strukturę.
  3. Odkładamy wyrobione ciasto do ciepłego miejsca na ok. 30 minut.
  4. Farsz: Pieczarki kroimy w plastry, a cebulę w drobną kostkę.
  5. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pieczarki i cebulę. Smażymy aż pieczarki się "zarumienią" , następnie dodajemy sól, pieprz, serki topione i pietruszkę. Wszystko razem mieszamy, aż serki się roztopią. Ściągamy patelnię z pieca i odstawiamy pieczarki do wystygnięcia.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt. Na środek, wzdłuż prostokąta wykładamy pieczarki i zawijamy ciasto. Zawinięte ciasto kroimy na równe części, tworząc kwadratowe bułeczki, ich wierzch smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C na ok 15 - 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie