Kolejny przepis na moje ulubione ciasto drożdżowe.. Ciasto z mąki razowej z dodatkiem ziół, czyli pizza w trochę zdrowszej wersji. Moja jest pikantna z pieczarkami, serem i szynką, ale można zaszaleć i nie ograniczać się ze składem :) Smaczna na ciepło, jak i na zimno. Można zamrozić, potem odgrzać w mikrofalówce na szybko i też będzie wyśmienita :)
SKŁADNIKI
250 g mąki pszennej typ 650
250 g mąki razowej pszennej
30 g drożdży
250 ml ciepłej wody
3 łyżki roztopionego masła
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka czosnku staropolskiego
300 g pieczarek
3 łyżki śmietany 18%
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka pasty węgierskiej paprykowej ostrej
4 plastry szynki konserwowej
100 g żółtego sera w plastrach
tłuszcz do smażenia
sól
1 jajko
PRZEPIS
- Ciasto: Do mniejszej miski rozkruszamy drożdże, dodajemy jedną łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki oraz ok. 50 ml wody. Wszystko razem ucieramy i odkładamy do ciepłego miejsca na ok. 20 minut.
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, zioła, czosnek, wcześniej przygotowane drożdże oraz stopniowo wodę. Wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto ok 10 minut.
- Odkładamy wyrobione ciasto do ciepłego miejsca na 30 minut.
- Farsz: pieczarki drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Następnie cebulę i czosnek siekamy i dodajemy do pieczarek. Wszystko razem smażymy kilka minut na wolnym ogniu. Wlewamy śmietanę i dodajemy pastę węgierską i sól, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Szynkę kroimy w cienkie paski. Plastry sera kroimy na pół.
- Ciasto ugniatamy i rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Okrągłą miską o średnicy ok 13 cm (lub specjalnym przyrządem do wycinania i formowania pierogów) wycinamy koła z ciasta.
- W misce rozmącamy jajko.
- Na środku każdego placka układamy ser, łyżkę pieczarek i szynkę. Brzeg smarujemy jajkiem i sklejamy (tak jak pierogi) palcami lub widelcem. Wierzch każdej mini pizzy smarujemy jajkiem.
- Gotowe pizze calzone układamy na blasze wysmarowanej olejem. W każdym pierogu, ostrym nożem, robimy trzy małe otwory.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok 15 minut - aż ciasto się zarumieni.
miałam okazję skosztować, zdrowsza wersja pizzy bez wyrzutów sumienia:)
OdpowiedzUsuń