piątek, 21 lutego 2014

Razowe mini pizze calzone

Kolejny przepis na moje ulubione ciasto drożdżowe.. Ciasto z mąki razowej z dodatkiem ziół, czyli pizza w trochę zdrowszej wersji. Moja jest pikantna z pieczarkami, serem i szynką, ale można zaszaleć i nie ograniczać się ze składem :) Smaczna na ciepło, jak i na zimno. Można zamrozić, potem odgrzać w mikrofalówce na szybko i też będzie wyśmienita :)



SKŁADNIKI

250 g mąki pszennej typ 650
250 g mąki razowej pszennej
30 g drożdży
250 ml ciepłej wody
3 łyżki roztopionego masła
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka czosnku staropolskiego

300 g pieczarek
3 łyżki śmietany 18%
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka pasty węgierskiej paprykowej ostrej
4 plastry szynki konserwowej
100 g żółtego sera w plastrach 
tłuszcz do smażenia
sól
1 jajko


PRZEPIS

  1. Ciasto: Do mniejszej miski rozkruszamy drożdże, dodajemy jedną łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki oraz ok. 50 ml wody. Wszystko razem ucieramy i odkładamy do ciepłego miejsca na ok. 20 minut. 
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, zioła, czosnek, wcześniej przygotowane drożdże oraz stopniowo wodę. Wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto ok 10 minut.
  3. Odkładamy wyrobione ciasto do ciepłego miejsca na 30 minut.
  4. Farsz: pieczarki drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Następnie cebulę i czosnek siekamy i dodajemy do pieczarek. Wszystko razem smażymy kilka minut na wolnym ogniu. Wlewamy śmietanę i dodajemy pastę węgierską i sól, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Szynkę kroimy w cienkie paski. Plastry sera kroimy na pół.
  6. Ciasto ugniatamy i rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Okrągłą miską o średnicy ok 13 cm (lub specjalnym przyrządem do wycinania i formowania pierogów) wycinamy koła z ciasta. 
  7. W misce rozmącamy jajko.
  8. Na środku każdego placka układamy ser, łyżkę pieczarek i szynkę. Brzeg smarujemy jajkiem i sklejamy (tak jak pierogi) palcami lub widelcem. Wierzch każdej mini pizzy smarujemy jajkiem.
  9. Gotowe pizze calzone układamy na blasze wysmarowanej olejem. W każdym pierogu, ostrym nożem, robimy trzy małe otwory.
  10. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok 15 minut - aż ciasto się zarumieni.


1 komentarz:

  1. miałam okazję skosztować, zdrowsza wersja pizzy bez wyrzutów sumienia:)

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie