To jedne z najlepszych bułek jakie upiekłam. Ciasto na maślance jest bardzo rzadkie, co trochę mi przeszkadzało, bo miałam wrażenie, że jest nie do ogarnięcia i nie wiedziałam co mi wyjdzie, ale dodatek, mojej ostatnio ulubionej, mąki kukurydzianej sprawił, że bułki wyszły wyśmienicie.. Trochę słodkie, ale do wszelkich dodatków śniadaniowych na słodko i słono pasują bardzo dobrze.
SKŁADNIKI
500 g mąki pszennej
ok. 150 g mąki kukurydzianej
320 ml maślanki w temperaturze pokojowej
3 łyżki ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
1 jajko
2 łyżki masła
3 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki soli
PRZEPIS
- Drożdże rozkruszamy w wodzie.
- Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę, na środku robimy dołek i wlewamy do niego maślankę i drożdże, jednocześnie powoli łączymy składniki, tak aby wszystko się nam nie rozlało po stolnicy. Następnie dodajemy miód, masło, jajko i sól.
- Ciasto wyrabiamy ok 15 minut, jeśli ciasto jest zbyt klejące podsypujemy po trochu mąką kukurydzianą
- Wyrobione ciasto przekładamy do miski (lub zostawiamy na stolnicy), przykrywamy i pozostawiamy w cieple na ok 1 h.
- Z ciasta wyrabiamy kulki, które podczas wyrabiania możemy podsypywać mąką kukurydzianą, tak aby ciasto zbyt mocno się nie kleiło do rąk.
- Bułeczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pozostawić pod przykryciem na ok. 30 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C i pieczemy bułki ok. 15 - 20 minut.
Ależ mają śliczny kolor i fakturę :) Bardzo mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńTen kolor to właśnie zasługa mąki kukurydzianej :)
UsuńZrobiłam wczoraj tzn. dziś w nocy aby były na śniadanie :) Są genialne :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wyglądają - uwielbiam takie bułki:)
OdpowiedzUsuń