czwartek, 13 lutego 2014

Bułki maślane

To jedne z najlepszych bułek jakie upiekłam. Ciasto na maślance jest bardzo rzadkie, co trochę mi przeszkadzało, bo miałam wrażenie, że jest nie do ogarnięcia i nie wiedziałam co mi wyjdzie, ale dodatek, mojej ostatnio ulubionej, mąki kukurydzianej sprawił, że bułki wyszły wyśmienicie.. Trochę słodkie, ale do wszelkich dodatków śniadaniowych na słodko i słono pasują bardzo dobrze. 



SKŁADNIKI

500 g mąki pszennej
ok. 150 g mąki kukurydzianej
320 ml maślanki w temperaturze pokojowej
3 łyżki ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
1 jajko
2 łyżki masła
3 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki soli

PRZEPIS

  1. Drożdże rozkruszamy w wodzie. 
  2. Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę, na środku robimy dołek i wlewamy do niego maślankę i drożdże, jednocześnie powoli łączymy składniki, tak aby wszystko się nam nie rozlało po stolnicy. Następnie dodajemy miód, masło, jajko i sól.
  3. Ciasto wyrabiamy ok 15 minut, jeśli ciasto jest zbyt klejące podsypujemy po trochu mąką kukurydzianą
  4. Wyrobione ciasto przekładamy do miski (lub zostawiamy na stolnicy), przykrywamy  i pozostawiamy w cieple na ok 1 h.
  5. Z ciasta wyrabiamy kulki, które podczas wyrabiania możemy podsypywać mąką kukurydzianą, tak aby ciasto zbyt mocno się nie kleiło do rąk.
  6. Bułeczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pozostawić pod przykryciem na ok. 30 minut.
  7. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C i pieczemy bułki ok. 15 - 20 minut.



4 komentarze:

  1. Ależ mają śliczny kolor i fakturę :) Bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten kolor to właśnie zasługa mąki kukurydzianej :)

      Usuń
  2. Zrobiłam wczoraj tzn. dziś w nocy aby były na śniadanie :) Są genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie wyglądają - uwielbiam takie bułki:)

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie