środa, 19 lutego 2014

Cordon Bleu

Jeśli kotlet, to dlaczego nie Cordon Bleu? Prosta wersja, a jaka smaczna i ile radości.. mam na myśli mojego męża, który cieszy się na obiad bez eksperymentu :) 
W wersji light tylko z warzywami, w wersji bez oporów najlepiej z frytkami :)




SKŁADNIKI

1 filet z kurczaka
plaster żółtego sera
plaster szynki konserwowej
czosnek staropolski
papryka czerwona
sól
pieprz
masło do smażenia

dodatkowo warzywa mrożone, świeża sałatka i/lub frytki

PRZEPIS

  1. Filet z kurczaka rozcinamy wzdłuż, tak aby dłuższy brzeg nie do końca został rozcięty. Rozkładamy filet i rozbijamy mięso tłuczkiem.
  2. Przyprawiamy mięso czosnkiem, papryką, solą i pieprzem Następnie układamy plaster szynki i plaster sera. Zawijamy mięso.
  3. Na patelni roztapiamy odpowiednio dużą ilość masła, rozgrzewamy patelnię i układamy nasz kotlet, zmniejszamy ogień (pamiętając, że masło ma niską temperaturę spalania). Obsmażamy z wszystkich stron, uważając aby zwinięte mięso się nie rozpadło. Następnie smażymy na małym ogniu kilka minut (nie podaję dokładnego czasu, trzeba to zrobić na wyczucie:) z każdej strony, tak aby mięso się nie przypaliło.
Zamiast patelni możemy wykorzystać grill elektryczny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie