Jeśli kotlet, to dlaczego nie Cordon Bleu? Prosta wersja, a jaka smaczna i ile radości.. mam na myśli mojego męża, który cieszy się na obiad bez eksperymentu :)
W wersji light tylko z warzywami, w wersji bez oporów najlepiej z frytkami :)
SKŁADNIKI
1 filet z kurczaka
plaster żółtego sera
plaster szynki konserwowej
czosnek staropolski
papryka czerwona
sól
pieprz
masło do smażenia
dodatkowo warzywa mrożone, świeża sałatka i/lub frytki
PRZEPIS
- Filet z kurczaka rozcinamy wzdłuż, tak aby dłuższy brzeg nie do końca został rozcięty. Rozkładamy filet i rozbijamy mięso tłuczkiem.
- Przyprawiamy mięso czosnkiem, papryką, solą i pieprzem Następnie układamy plaster szynki i plaster sera. Zawijamy mięso.
- Na patelni roztapiamy odpowiednio dużą ilość masła, rozgrzewamy patelnię i układamy nasz kotlet, zmniejszamy ogień (pamiętając, że masło ma niską temperaturę spalania). Obsmażamy z wszystkich stron, uważając aby zwinięte mięso się nie rozpadło. Następnie smażymy na małym ogniu kilka minut (nie podaję dokładnego czasu, trzeba to zrobić na wyczucie:) z każdej strony, tak aby mięso się nie przypaliło.
Zamiast patelni możemy wykorzystać grill elektryczny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz