niedziela, 2 lutego 2014

Polędwiczka w chrzanie i curry

Cudowne danie, które nie zajmuje wcale dużo czasu, a zachwyci ukochanego lub ukochaną np.w Walentynkowy wieczór :) Potrzebujemy zaledwie kilku podstawowych składników, które możemy kupić wcześniej i zamrozić. Danie doskonale sprawdzi się jako kolacja lub obiad.




SKŁADNIKI


ok. 200 g polędwiczki wieprzowej
2 łyżeczki chrzanu w słoiku
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki masła
1 łyżeczka curry
olej do smażenia

16 strączków żółtej fasoli
6 strączków zielonej fasoli
1 marchewka pokrojona w 16 słópków
ciasto francuskie
1 jajko
sól
pieprz

PRZEPIS


  1. Polędwiczkę dzielimy na 2 części, podsmażamy z obu stron na wolnym ogniu.
  2. Podsmażone polędwiczki przekładamy do małego naczynia żaroodpornego, podlewamy sokiem, który został na patelni.
  3. Warzywa dzielimy na 4 równe porcje. Ciasto francuskie kroimy na 4 prostokąty (tej samej wielkości) i owijamy nim przygotowane warzywa.
  4. Rozmąconym jajkiem z odrobiną soli i pieprzu smarujemy wierzch ciasta i układamy wszystko na papierze do pieczenia. 
  5. Warzywa i mięso wkładamy jednocześnie do piekarnika nagrzanego to temp 175 st. C. Mięso wyciągamy po ok 15 - 20 minutach, a warzywa zostawiamy, aż ciasto się zarumieni - w sumie pieczemy je ok 25 minut.
  6. Kiedy wszystko się piecze w piekarniku, w małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i curry, wszystko razem mieszamy i chwilę podsmażamy.
  7. Kiedy mięso jest już gotowe wyciągamy je z piekarnika, smarujemy każdy kawałek z wierzchu chrzanem (jeśli lubimy pikantny smak możemy dodać jeszcze sól i pieprz) i obtaczamy mięso w naszej posypce z bułki tartej i curry.
  8.  W tym czasie nasze warzywa są już gotowe i możemy całość wykładać na talerz. 
Dodatkowo można ugotować kaszę gryczaną i podać z mięsem i warzywami.

1 komentarz:

Drukowanie