wtorek, 22 lipca 2014

Crumble czereśniowe


Miałam jeszcze zamrożone pudełko czereśni na coś specjalnego :) I tak pojawił się pomysł i smak na crumble, no i czereśnie do tego przepisu były idealne, ale można wykorzysta też inne owoce - wiśnie, porzeczki, maliny, jagody, jeżyny lub po prostu mix różnych owoców.

SKŁADNIKI

  • ok. 1/2 kg wydrylowanych czereśni
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • ok. 80 g miękkiego masła

PRZEPIS
  1. Czereśnie kroimy na pół i wrzucamy do naczynia żaroodpornego.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, płatki owsiane, wiórki kokosowe - mieszamy wszystko razem.
  3. Następnie dodajemy miękkie masło i rękoma mieszamy otrzymując niejednolitą konsystencję, nieduże grudki (coś jak kruszonka:).
  4. Posypujemy czereśnie kruszonką, tak aby równomiernie je przykryć.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C i pieczemy nasze crumble przez ok 30-40 minut, aż zbrązowieje.
W wersji FIT podajemy crumble z łyżką gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego. Ale możemy również zjeść gorące crumble z lodami śmietankowymi, jeśli nie dbamy o kalorie ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie