środa, 16 lipca 2014

Ratatouille z pieczonym łososiem


Ten przepis to jeszcze jedno wspomnienie, moich kulinarnych doznań, które przywiozłam z Francji. Niby prosta sprawa trochę warzyw i ryba, co w tym ciekawego? Czas przygotowania i precyzyjność sprawia, że danie robi się interesujące.. Połączenie świeżych składników na talerzu zachęca do zjedzenia, a walory smakowe powodują, że chcemy więcej i więcej!

SKŁADNIKI

(dla 2 osób)
  • ok. 400 g łososia
  • 1 łyżka oliwy z orzeszków ziemnych
  • sól z chilli
  • pieprz
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1/4 średniego selera
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 szklanki wody
  • sól
  • 1 łyżka ziół dalmatyńskich
  • 2 łyżki śmietany do zup 18%

PRZEPIS

  1. Łososia marynujemy - w oliwie, soli z chilli i pieprzem - w lodówce ok 1 h.
  2. Wszystkie warzywa myjemy, ziemniaki, marchew i seler obieramy.
  3. Przygotowane warzywa kroimy w małą kostkę - wszystko musi być tej samej wielkości.
  4. Na dużą patelnię wrzucamy marchew i seler, zalewamy jedną szklanką wody i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy minimalnie ogień i gotujemy ok 5 - 6 minut.
  5. Następnie dorzucamy ziemniaki i wlewamy resztę wody - gotujemy kolejne 5 minut - mieszamy.
  6. Kolejno wrzucamy cukinię i czerwoną paprykę - gotujemy wszytko przez ok 10 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  7. W trakcie gotowania dodajemy zioła, sól, pieprz oraz śmietanę.
  8. Kiedy warzywa się gotują, łososia zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika, wcześniej nagrzanego do 200 st. C, i pieczemy ok 20 minut.
  9. Po upieczeniu, rybę zostawiamy na kilka minut w folii, w tym czasie na talerzu układamy porcję warzyw, a następnie łososia, którego możemy podać w całości lub podzielić na mniejsze części. 
Całość podajemy z kawałkiem cytryny, z której sok po wyciśnięciu podkreśli smak dania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie