poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Tort Bezowy mocno czekoladowy

Tort bezowy planowałam już od dawna, ale wciąż nie miałam czasu, a że cierpliwość i spokój przy bezie są nieocenione wolałam poczekać na odpowiedni moment. 
Zostały mi białka z pieczenia sernika i postanowiłam jeszcze na święta zrobic tort bezowy. Nie byłam niestety odpowiednio przygotowana, ponieważ po upieczeniu zorientowałam się, że nie mam czym przełożyć warstw tortu. Musiałam więc trochę poszperać po szufladach i tak oto powstał tort bezowy z dużą ilością czekolady z dodatkiem gruszek :)


SKŁADNIKI

  • 7 białek
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 łyżki śmietany 18% extra gęstej
  • 1 gruszka 

PRZEPIS

  1. Cukier puder przesiewamy przez sitko, aby pozbyć się zbitych grudek.
  2. Białka ubijamy na sztywno.
  3. Następnie wciąż ubijając, do białek, dodajemy cukier puder partiami.
  4. Na koniec dodajemy mąkę oraz sok z cytryny i wszystko razem delikatnie mieszamy.
  5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy naszą masę na bezę, robiąc 3 koła o średnicy ok 18 cm (musimy zostawić odstępy pomiędzy poszczególnymi okręgami, ponieważ beza trochę zwiększy swój obwód). 
  6. Piekarnik nagrzewamy do 140 st. C i pieczemy bezę 1 h, następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezę w piekarniku do jego wychłodzenia (najlepiej zrobić do na noc)
  7. Kiedy bezy są już gotowe i wychłodzone, możemy zrobić sos czekoladowy.
  8. Do garnka wlewamy trochę wody i stawiamy go na piecu, na garnku ustawiamy miskę (ja używam zawsze metalowej miski, bo nie pęknie, ze szklanymi trzeba uważać), do której wrzucamy masło, czekamy aż trochę się rozpuści i dodajemy połamaną czekoladę - wszystko mieszamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką polewę.
  9. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy trochę śmietany, którą wcześniej powinniśmy zahartować. Mieszamy.
  10. Miskę z czekoladą odstawiamy do ostygnięcia, dzięki temu trochę zgęstnieje.
  11. Gruszkę kroimy w kostkę.
  12. Na talerzu kładziemy pierwszą bezę, układamy na niej kawałki gruszki i polewamy wszystko polewą czekoladową i tak każdą kolejną warstwę.
Smak mega czekoladowy :) 

Ale kto nie lubi czekolady?

2 komentarze:

Drukowanie