piątek, 11 kwietnia 2014

Tarta Mexicano

Tarta Mexicano to połączenie francuskiego stylu z meksykańskim smakiem.. A tak na poważnie to wszystko ostatnio podchodzi mi pod kuchnię Tex-Mex, czego nie ugotuje to zawsze coś z tych smaków się pojawi. Muszę jakoś zmienić kierunek na kulinarnej mapie, żeby się nudno nie zrobiło :)


SKŁADNIKI



  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 100 g sera żółtego
  • puszka mieszanki warzyw meksykańskich
  • oregano
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz cayenne
  • sól
  • pieprz

PRZEPIS

  1. Mąkę zagniatamy z zimnym masłem, dodajemy jedno jajko i szczyptę soli. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i wykładamy nim formę do tarty, nadmiar ciasta wystający poza formę odcinamy. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki na 1/2 h.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C
  3. Do miski wbijamy dwa jajka, chwilę ubijamy. Dodajemy śmietanę, i przyprawy. Mieszamy.
  4. Na sitku odsączamy warzywa z puszki.
  5. Trzemy ser na małych oczkach i dodajemy go do jajek i śmietany. Mieszamy wszystko razem.
  6. Spód wyciągamy z lodówki, kładziemy na nim folię aluminiową lub papier do pieczenia i obciążamy ciasto specjalnymi kulkami (ryżem lub fasolą). Pieczemy 15 minut. Po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 minut.
  7. Spód wyciągamy z piekarnika, zostawiamy go na chwilę do ostygnięcia.
  8. Następnie na dnie układamy warzywa, które polewamy masą serowo-śmietanowo-jajeczną.
  9. Brzegi tarty zabezpieczamy folią aluminiową (ponieważ mogą się spiec) i pieczemy naszą tartę jeszcze ok 15 minut, aż wierzch lekko się zarumieni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie