środa, 30 kwietnia 2014

Kurczak FIT


Postanowiłam, że znowu muszę więcej gotować na parze. Wszystkie pyszne i niezdrowe dania ;) będę przeplatać tymi zdrowszymi.. może znowu się uda :)



SKŁADNIKI

(dla 2-3 osób)
  • 1 filet z kurczaka
  • 1/2 opakowania mrożonej marchewki z groszkiem
  • 1/4 opakowania mix mrożonej fasolki szparagowej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • 1 pomidor
  • zioła do kurczaka
  • sól
  • pieprz

PRZEPIS

  1. Filet z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, a następnie umieszczamy go w naczyniu do gotowania na parze (w moim przypadku to metalowy durszlak na garnku:) i przykrywamy.
  2. Po 10 minutach dodajemy do kurczaka mrożone warzywa i wszystko razem dalej gotujemy pod przykryciem.
  3. Ryż gotujemy w osobnym garnku w osolonej wodzie. Mozzarellę kroimy w plastry.
  4. Po ok. 25 minutach wyciągamy kurczaka i kroimy w plastry, na każdym kawałku układamy plaster mozzarelli.
  5. Do warzyw znajdujących się cały czas 'na parze' dodajemy kukurydzę i układamy na górze kawałki kurczaka z mozzarellą, przykrywamy na 3 minuty.
  6. Na duży półmisek wykładamy ryż, a na nim układamy warzywa i kurczaka z mozzarellą.
  7. Na koniec kroimy pomidora w 'ósemki' i dodajemy do dania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie