środa, 10 grudnia 2014

Piernik z kajmakiej



Kto śledzi mojego bloga, ten wie, że kajmak w mojej rodzinie można zjeść z każdym deserem.. a najlepiej palcem prosto z puszki ;)

Takie małe grzeszki..

Kontynuując temat świąteczny, dziś przepis na ciasto piernikowe z akcentem kajmakowym właśnie.
Jeśli ktoś nie lubi (w co nie wierzę!) może ciasto wykończyć polewą czekoladową lub lukrem na białkach - takim jak przy piernikach. 

Nie jest to typowy przepis na piernik. To ciasto robi się zdecydowanie szybciej, a smak jest jak najbardziej świąteczny.


SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki razowej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 100 g miodu
  • 3 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1/2 szklanki żurawiny
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 puszki masy kajmakowej

PRZEPIS


  1. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sodę oczyszczoną.
  2. Cukier ucieramy z tłuszczem, dodajemy miód i dalej ucieramy. Następnie wbijamy jajka po kolei, cały czas miksując oraz kolejno porcjami dorzucamy przyprawy, jogurt i mąkę z sodą.
  3. Na koniec wsypujemy żurawinę - mieszamy.
  4. Do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą przelewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 165 st. C przez 45 minut.
  5. Po upieczeniu, gdy ciasto już ostygnie,  do rondla przekładamy masę kajmakową i podgrzewamy na delikatnym ogniu, aż masa nieco się rozpuści. Tak przygotowaną 'polewą' smarujemy wierzch piernika.


zBLOGowani.pl

2 komentarze:

Drukowanie