poniedziałek, 15 grudnia 2014

Świąteczne ciasteczka ryżowe


Wciąż nie wiem jakie słodkie ciasta i ciasteczka mam zrobić na święta. Szukam, czytam, zastanawiam się i nie wiem. Chcę czegoś tradycyjnego w zdrowszej wersji.. 


Ciasteczka ryżowe z korzennymi przyprawami świetnie pasują do tej zdrowszej wizji. Bez glutenu, z ksylitolem i świeżo utartymi przyprawami.. pięknie pachną i są idealne do kawy jako przekąska :)

A mąka ryżowa jest wspaniałym składnikiem ciast, naleśników, a nawet chleba.

SKŁADNIKI

  • 240 g margaryny w temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 3/4 szklanki płatków jęczmiennych
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki przypraw korzennych

PRZEPIS

  1. Margarynę ucieramy z ksylitolem, dodajemy jajka i wszystko razem mieszamy.
  2. Do miski dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem wyrabiamy ręką, żeby składniki dobrze się połączyły (jeśli ciasto jest zbyt klejące podsypujemy jeszcze trochę mąką).
  3. Piekarnik nastawiamy na 180 st. C.
  4. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Łyżką nabieramy porcję ciasta i formujemy równej wielkości kulki, które układamy na blasze zostawiając 5 cm odstępu między nimi. 
  5. Przed włożeniem blachy do pieca spłaszczamy delikatnie kulki ciasta. Pieczemy ok 20 minut, po tym czasie wyciągamy z pieca i zostawiamy do ostygnięcia na kratce.
Przyprawy korzenne można kupić w gotowej mieszance, albo przygotować samodzielnie np. w moździerzu. 

Do tych ciasteczek sporządziłam mieszankę z następujących składników:
  • 1/2 laski cynamonu
  • 4 goździki
  • 4 owoce kardamonu
  • 1/2 gwiazdki anyżu


zBLOGowani.pl

1 komentarz:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie