Wciąż nie wiem jakie słodkie ciasta i ciasteczka mam zrobić na święta. Szukam, czytam, zastanawiam się i nie wiem. Chcę czegoś tradycyjnego w zdrowszej wersji..
Ciasteczka ryżowe z korzennymi przyprawami świetnie pasują do tej zdrowszej wizji. Bez glutenu, z ksylitolem i świeżo utartymi przyprawami.. pięknie pachną i są idealne do kawy jako przekąska :)
A mąka ryżowa jest wspaniałym składnikiem ciast, naleśników, a nawet chleba.
SKŁADNIKI
- 240 g margaryny w temperaturze pokojowej
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 3/4 szklanki płatków jęczmiennych
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczki przypraw korzennych
PRZEPIS
- Margarynę ucieramy z ksylitolem, dodajemy jajka i wszystko razem mieszamy.
- Do miski dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem wyrabiamy ręką, żeby składniki dobrze się połączyły (jeśli ciasto jest zbyt klejące podsypujemy jeszcze trochę mąką).
- Piekarnik nastawiamy na 180 st. C.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Łyżką nabieramy porcję ciasta i formujemy równej wielkości kulki, które układamy na blasze zostawiając 5 cm odstępu między nimi.
- Przed włożeniem blachy do pieca spłaszczamy delikatnie kulki ciasta. Pieczemy ok 20 minut, po tym czasie wyciągamy z pieca i zostawiamy do ostygnięcia na kratce.
Przyprawy korzenne można kupić w gotowej mieszance, albo przygotować samodzielnie np. w moździerzu.
Do tych ciasteczek sporządziłam mieszankę z następujących składników:
- 1/2 laski cynamonu
- 4 goździki
- 4 owoce kardamonu
- 1/2 gwiazdki anyżu
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuń