Kolejny przepis na słodko.. wszystko przez to, że cały czas testuję i zastanawiam się co upiec na święta.
Na śląsku najpopularniejszym 'deserem' wigilijnym są makówki, które przygotowuje się z maku, chałki oraz bakalii. Odkąd pamiętam nie lubię ciast i innych potraw z makiem, nie jem też makówek, także po prostu ich nie robię. Z tego też powodu szukam świątecznych smaków w innych klimatach. Ciasta i pierniki ze zdrowszych mąk i bez cukru są tak samo pyszne, a może nawet ciekawsze w smaku niż te, które tradycyjnie przygotowuje się z konwencjonalnych składników. Robi się je tak samo szybko i w zasadzie można korzystać ze starych przepisów zamieniając jedynie poszczególne składniki.
A jakie słodkie wypieki Wy przygotowujecie na Wigilię?
Do tego przepisu wykorzystałam czereśnie w słodkim syropie, które latem zrobiła moja mama, ale spokojnie można je zastąpić wiśniami czy truskawkami z kompotów, albo bardziej świątecznie suszoną żurawiną, którą wcześniej namoczymy w słodkim likierze :)
SKŁADNIKI
- 250 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- 4 jajka
- 1 szklanka ksylitolu
- 2 1/2 szklanki mąki razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 50-100 ml wody
- 20 czereśni
PRZEPIS
- Jajka ucieramy z ksylitolem do jasnej puszystej konsystencji
- Mąkę przesiewamy do drugiej miski i dodajemy proszek do pieczenia oraz kakao - wszystko razem mieszamy.
- Do jajek z cukrem dodajemy partiami masło i mąkę z pozostałymi składnikami cały czas miksując. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy trochę wody.
- Na koniec wrzucamy czereśnie i mieszamy wszystko razem.
- Masę przekładamy do dwóch foremek keksowych, do 3/4 wysokości.
- Piekarnik ustawiamy na 185 st. C i pieczemy ok 1h - do suchego patyczka.
Babkę można przyozdobić w tradycyjny sposób, czyli cukrem pudrem, ale takim, który jest zrobiony z ksylitolu - ja utarłam 2 łyżeczki ksylitolu ze szczyptą cynamonu w moździerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz