niedziela, 7 grudnia 2014

Orkiszowe pierogi z suszonymi pomidorami i ricottą


Na mojej tradycyjnej Wigilii nie było nigdy pierogów. W naszym regionie pierogi nie są jedną z 12 potraw. Sama osobiście dopiero w zeszłym roku wprowadziłam pierogi na nasz stół wigilijny.

Jednakże pierogi, jako danie wigilijne, pojawiają się na stołach w 'ciężkich' wersjach,  okraszone tłuszczykiem, boczkiem czy podsmażaną cebulką.

Moja wersja pierogów jest zdrowszą alternatywą dla pierogów z serem, trochę w innym klimacie smakowym niż nasze tradycyjne, ale równie smaczne, nawet dla najwybredniejszych pierogożerców :)

A jakie dania królują na waszych stołach wigilijnych?


SKŁADNIKI


CIASTO
  • 400 g mąki orkiszowej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli morskiej
FARSZ
  • 350 g sera ricotta
  • ok 15 szt. suszonych pomidorów
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka posiekanego kandyzowanego imbiru
  • sól
  • pieprz


PRZEPIS

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodając wodę energicznie mieszamy, żeby dobrze połączyć oba składniki. Następnie dodajemy jajko i szczyptę soli - wyrabiamy ciasto ręcznie do uzyskanie jednolitej konsystencji. Odstawiamy, żeby ciast odpoczęło.
  2. Do miski przekładamy ser ricotta, pokrojone drobno suszone pomidory (odsączone z zalewy),  posiekaną bazylię, imbir, sól i pieprz - mieszamy wszystko razem.
  3. Ciasto przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy krążki.
  4. Na każdy krążek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi.
  5. Pierogi wrzucamy partiami do wrzątku i gotujemy, aż wypłyną.
  6. Gotowe pierogi podajemy z niewielką ilością masła i odrobiną gruboziarnistej soli morskiej.

Pierogi na WigilięPierogi na Wigilię

2 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo smacznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie