czwartek, 3 kwietnia 2014

Chili Con Carne z ananasem

Danie kuchni Tex-Mex, znane z ostrego smaku papryczek chili. Ja przygotowałam je trochę inaczej, mniej pikantnie, ale z odrobiną słodkiego akcentu w postaci ananasa. Wyszło świetnie :)





SKŁADNIKI

1/2 kg mięsa mielonego wołowego
1/2 selera naciowego
1 cebula
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
1 mały koncentrat pomidorowy
1/2 łyżeczki pasty węgierskiej
3 plastry ananasa
1 szklanka bulionu
natka pietruszki
sól
pieprz
olej do smażenia.

PRZEPIS

  1. Cebulę drobno siekamy, seler naciowy kroimy w cienkie plastry. Fasolę odsączamy i płuczemy na sitku, ananasa kroimy w kostkę.
  2. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i seler, zmniejszamy ogień. Podsmażamy kilka minut, aż cebula się zeszkli.
  3. Dodajemy mięso i wszystko razem podsmażamy kilka minut, mieszając co jakiś czas.
  4. Wlewamy bulion (możemy dodać również odrobinę syropu z puszki ananasa), gotujemy nasze danie ok 15 minut, w tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, pastę węgierską, odrobinę soli i pieprzu.
  5. Na koniec gotowania dodajemy ostatnie składniki: fasolę, kukurydzę i ananasa.
  6. Na talerzu posypujemy nasze chili con carne natką pietruszki.
Danie można podać z ryżem, tortillą lub innymi dodatkami :)

2 komentarze:

  1. Chili con carne znam..ale ananasa do niego jeszcze nie dodawałam. Ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam ananasa w potrawach typu słodko - słone lub - ostre. W tym przypadku eksperymentowałam z tymi połączeniami i powiem, że efekt smakowy bardzo mi się podoba :) także polecam taką kombinację..

      Usuń

Drukowanie