czwartek, 16 stycznia 2014

Pizza a'la tarta

Pisałam już o moim uwielbieniu ciasta drożdżowego.. wszystko w sumie zaczęło się od pizzy, którą uwielbiam i cały czas modyfikuję, zmieniam i eksperymentuję z różnymi połączeniami składników. Generalnie uwielbiam pizze za to, że mogę zawsze coś wymyślić z tego co znajdę w lodówce. Drożdże zawsze mam w lodówce, mąka też jest w obowiązkowych zapasach, także w każdej chwili mogę zrobić kolejną wersję pizzy. 
Zazwyczaj piekę pizze na dużej kwadratowej blaszce, którą miałam na wyposażeniu piekarnika, ale ostatnio wymyśliłam, że bardzo fajnie będą wyglądać małe pizze upieczone w formie do tarty. Z tej samej ilości ciasta wychodzi ok 4 -5 sztuk, oczywiście staram się, żeby każda miała inny smak i składała się z różnych składników. 
Poniżej podaje przepis na ciasto, który pochodzi z jednej z moich pierwszych książek kucharskich, której autorem jest Maciej Kuroń. Co do składników, to kierujcie się tym co lubicie najbardziej:)

SKŁADNIKI NA CIASTO

500 mąki pszennej (najlepiej typ 650 lub specjalna mąka do pizzy)
250 ml letniej wody
30 g świeżych drożdży (lub opakowanie suchych drożdży)
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
ok 2 łyżeczek oleju

SKŁADNIKI NA PIZZE (do wyboru wg uznania)

ser żółty tarty
mozarella w plastrach
pieczarki (ja zawsze wcześniej podsmażam pieczarki z cebulą)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
mały koncentrat pomidorowy
2 łyżki ketchupu
pomidor pokrojony w plastry
szynka konserwowa
kiełbasa
salami
kurczak (w kawałkach wcześniej usmażony)
przyprawa do pizzy, oregano i inne zioła
i wiele innych jakie tylko przyjdą wam do głowy :)

PRZEPIS

1. Do mniejszej miski rozkruszamy drożdże dodajemy jedną łyżeczkę cukru, trzy łyżki mąki oraz ok. 50 ml wody. Wszystko razem ucieramy i odkładamy do ciepłego miejsca na ok. 20 minut. Jeśli używamy drożdży w proszku możemy pominąć ten krok i od razy wszystko razem wymieszać, jak w następnym kroku.

2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, wcześniej przygotowane drożdże oraz stopniowo wodę (niekoniecznie cała woda będzie nam potrzebna, wszystko zależy od wilgotności mąki, także nie wlewamy wszystkiego od razu). Wyrabiamy ciasto, w taki sposób aby wpompowywać powietrze do środka. W trakcie wyrabiania dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż nasze ciasto będzie miało gładką, lśniącą strukturę.

3. Odkładamy wyrobione ciasto do ciepłego miejsca na ok. 30 minut.

4. Następnie dzielimy nasze ciasto na 4 kulki, posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy pierwszą kulkę na okrągły placek, tak aby osiągnął średnicę naszej formy.

5. Formę do tarty natłuszczamy olejem (bardzo małą ilością) i przekładamy do niej rozwałkowane ciasto. Brzegi możemy ponakłuwać widelcem - wtedy ciasto w tych miejscach będzie grubsze.

6.Z koncentratu, ketchupu i przypraw robimy sos (jeśli jest zbyt gęsty możemy dodać trochę wody). Sos wykładamy na naszą pizze równomiernie po całej powierzchni. W dalszej kolejności układamy wybrane składniki wg uznania i na koniec posypujemy wszystko tartym serem.

7. Pizze pieczemy  w piekarniku nagrzanym do 250 st. C przez ok 10 minut - aż pizza się zarumieni a ser się roztopi :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie