niedziela, 26 stycznia 2014

Proziaki

Proziaki to małe placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej pochodzące z Podkarpacia. Pierwszy raz o proziakach usłyszałam oglądając jeden z odcinków "Kuchennych Rewolucji". Od razu stwierdziłam, że to musi być coś mega prostego w przygotowaniu i jeszcze bardziej mega, mega smacznego:) Nie pomyliłam się.. proziaki robi się błyskawicznie, i tak samo szybko się je zjada:)
Znalazłam kilka przepisów w internecie, ale jakoś tak poukładałam wszystko razem, żeby nie robić nie wiadomo jakich ilości i żeby przepis był prosty i szybki.



SKŁADNIKI

1/2 kg mąki pszennej
1 szklanka kefiru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej

SOS CZOSNKOWY
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki majonezu
3 łyżeczki jogurtu naturalnego
sól
pieprz

PRZEPIS

1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy kefir, sól, cukier i sodę oczyszczoną. Wszystko razem wyrabiamy.

2. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, podsypując mąką stolnicę i wałek. Po rozwałkowaniu ciasto powinno mieć grubość ok 1 cm, następnie szklanką wykrawamy kółka.

3. Na piecu rozgrzewamy suchą patelnię i zmniejszamy ogień. Nasze placuszki układamy na petelni i pieczemy (bez tłuszczu) na wolnym ogniu ok 3 - 4 minuty z każdej strony.

4. Sos czosnkowy: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy.

Proziaki można jeść na ciepło (i wtedy chyba najlepiej smakują). Najczęściej podaje się je z masłem czosnkowym, ja pomyślałam o sosie czosnkowym - smakowały wyśmienicie. Na słodko - z dżemem też są pyszne:)



3 komentarze:

  1. U mnie robi sie je na zsiadłym mleku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis i co ważne np. dla mnie, bez zbędnego tłuszczu.

    OdpowiedzUsuń
  3. no nie powiem: zgryzł bym, wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie