Proziaki to małe placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej pochodzące z Podkarpacia. Pierwszy raz o proziakach usłyszałam oglądając jeden z odcinków "Kuchennych Rewolucji". Od razu stwierdziłam, że to musi być coś mega prostego w przygotowaniu i jeszcze bardziej mega, mega smacznego:) Nie pomyliłam się.. proziaki robi się błyskawicznie, i tak samo szybko się je zjada:)
Znalazłam kilka przepisów w internecie, ale jakoś tak poukładałam wszystko razem, żeby nie robić nie wiadomo jakich ilości i żeby przepis był prosty i szybki.
SKŁADNIKI
1/2 kg mąki pszennej
1 szklanka kefiru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
SOS CZOSNKOWY
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki majonezu
3 łyżeczki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki majonezu
3 łyżeczki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
PRZEPIS
1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy kefir, sól, cukier i sodę oczyszczoną. Wszystko razem wyrabiamy.
2. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, podsypując mąką stolnicę i wałek. Po rozwałkowaniu ciasto powinno mieć grubość ok 1 cm, następnie szklanką wykrawamy kółka.
3. Na piecu rozgrzewamy suchą patelnię i zmniejszamy ogień. Nasze placuszki układamy na petelni i pieczemy (bez tłuszczu) na wolnym ogniu ok 3 - 4 minuty z każdej strony.
4. Sos czosnkowy: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy.
Proziaki można jeść na ciepło (i wtedy chyba najlepiej smakują). Najczęściej podaje się je z masłem czosnkowym, ja pomyślałam o sosie czosnkowym - smakowały wyśmienicie. Na słodko - z dżemem też są pyszne:)
U mnie robi sie je na zsiadłym mleku :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis i co ważne np. dla mnie, bez zbędnego tłuszczu.
OdpowiedzUsuńno nie powiem: zgryzł bym, wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńGood przepis
OdpowiedzUsuń