wtorek, 25 listopada 2014

Sałatka z ciecierzycą


Ciecierzyca.. kupiłam, ugotowałam i pokochałam. Jest prosta w obróbce, ale czasochłonna. Wspaniale smakuje nawet samodzielnie, tak do podjadania :)

Dzisiejsza sałatka, którą gdzieś kiedyś znalazłam, okazała się bardzo sycąca, wspaniała na lekki obiad w czasie pracy. 

Ciecierzyca jest bardzo bogatym źródłem białka, wspomaga odchudzania, zapobiega zaparciom, obniża ciśnie krwi i poziom cholesterolu. Po prostu trzeba spróbować :)

SKŁADNIKI

  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 2 łyżki posikanej pietruszki
  • biały pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek


PRZEPIS

  1. Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez 12 h (najlepiej zostawić na noc), po tym czasie ciecierzycę wraz z wodą, w której się moczyła, przelewamy do garnka i gotujemy 45 minut.
  2. Papryki kroimy w kostkę.
  3. Do ostudzonej ciecierzycy dodajemy papryki, oliwę, biały pieprz i pietruszkę - wszystko razem mieszamy.
Można skrócić czas przygotowania kupując ciecierzycę w puszcze - wówczas wystarczy odcedzić zawartość puszki i przepłukać wodą.

1 komentarz:

  1. niby prosto, a jednak ta ciecierzyca musi świetnie smakować w całości!

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie