W piątek i sobotę siedziałam w kuchni - gotowałam.. gotowałam i gotowałam :) Wszystko przez to, że w sobotę miałam małą imprezę rodzinną. Moi stali goście dobrze wiedzą, że na moim 'serwisie' zawszę będą czymś zaskoczeni. Staram się wymyślać nowe rzeczy i połączenia smaków w prostych daniach. Dzisiaj i w następnych postach będzie kilka przepisów z mojego sobotniego 'serwisu', który został ukończony z sukcesem :).
Oczywiście przy takich okazjach cały czas pamiętam o zdrowym odżywianiu, ale czasem ciężko przekonywać do tego kilkanaście osób, trzeba więc uszanować smaki gości i podać takie dania, które chętnie zjedzą. Na stole znalazły się potrawy zdrowe, w ulepszonej wersji lub tradycyjne - np. na mące pszennej.
Pierwszy przepis na szybką i bardzo prostą przystawkę z użyciem ciasta francuskiego. Można ją przygotować dużo wcześniej, a potem podawać na zimno lub po lekkim podgrzaniu.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 plastry szynki konserwowej
- 2 figi
- sól
- pieprz
- czarnuszka
PRZEPIS
- Ciasto rozwijamy na blacie. Wzdłuż jego dłuższego boku układamy plastry szynki, w odległości ok 5 cm od boku (który będziemy potem zawijać).
- Następnie figi kroimy w cienkie plastry i układamy za szynką.
- Wszystko delikatni solimy i pieprzymy.
- Zawijamy od brzegu z 5 cm marginesem. Następnie kroimy ciasto w ok 1,5 cm plastry.
- Pokrojone ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy.
- Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ok 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz