wtorek, 11 listopada 2014

Tort kajmakowy

Dzisiaj kolejny przepis z ostatniej imprezy. Tym razem tort, który przygotowałam dla mojego męża na urodziny. Nie ma w nim śmietany. Jest niestety cukier, masa kajmakowa i mąka pszenna - ale smak jest niesamowity ;) Prosty w przygotowaniu. Polecam.


SKŁADNIKI

BISZKOPT
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
MASA
  • 1/2 puszki schłodzonego mleka kokosowego
  • 1 opakowanie sera mascarpone
  • 3-4 łyżki masy kajmakowej (np. o smaku tiramisu)
  • 4 kostki gorzkiej czekolady


PRZEPIS

  1. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i żółtka - mieszamy.
  2. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao dodajemy do jajek i delikatnie łączymy mieszając łyżką.
  3. Ciasto wlewamy do dużej tortownicy, której jedynie spód wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Biszkopt pieczemy w temperaturze ok 175 st. C przez ok 30 - 40 minut.
  5. Po upieczeniu wyciągamy formę z pieca i przewracamy do góry dnem, zostawiając do ostygnięcia.
  6. Po całkowitym ostygnięciu przekrawamy biszkopt wzdłuż na pół.
  7. Mleko kokosowe musimy dobrze wymieszać w puszce, żeby w całości miało tą samą konsystencje.
  8. W misce łączymy mleko i ser - ubijamy wszystko mikserem.
  9. Pierwszą warstwę biszkoptu smarujemy 1/3 ubitej masy, a następnie na całej powierzchni rozsmarowujemy jeszcze masę kajmakową (którą wcześniej możemy odrobinę podgrzać, żeby lepiej się z nią pracowało). 
  10. Układamy drugą część biszkoptu i już cały wierzch (łącznie z bokami) pokrywamy pozostałą masą kokosowo-serową.
  11. Na sam koniec posypujemy całość wiórkami potartej czekolady.
Tort schładzamy przed podaniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukowanie