Dzisiaj kolejny przepis z ostatniej imprezy. Tym razem tort, który przygotowałam dla mojego męża na urodziny. Nie ma w nim śmietany. Jest niestety cukier, masa kajmakowa i mąka pszenna - ale smak jest niesamowity ;) Prosty w przygotowaniu. Polecam.
SKŁADNIKI
BISZKOPT
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
MASA
- 1/2 puszki schłodzonego mleka kokosowego
- 1 opakowanie sera mascarpone
- 3-4 łyżki masy kajmakowej (np. o smaku tiramisu)
- 4 kostki gorzkiej czekolady
PRZEPIS
- Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i żółtka - mieszamy.
- Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao dodajemy do jajek i delikatnie łączymy mieszając łyżką.
- Ciasto wlewamy do dużej tortownicy, której jedynie spód wykładamy papierem do pieczenia.
- Biszkopt pieczemy w temperaturze ok 175 st. C przez ok 30 - 40 minut.
- Po upieczeniu wyciągamy formę z pieca i przewracamy do góry dnem, zostawiając do ostygnięcia.
- Po całkowitym ostygnięciu przekrawamy biszkopt wzdłuż na pół.
- Mleko kokosowe musimy dobrze wymieszać w puszce, żeby w całości miało tą samą konsystencje.
- W misce łączymy mleko i ser - ubijamy wszystko mikserem.
- Pierwszą warstwę biszkoptu smarujemy 1/3 ubitej masy, a następnie na całej powierzchni rozsmarowujemy jeszcze masę kajmakową (którą wcześniej możemy odrobinę podgrzać, żeby lepiej się z nią pracowało).
- Układamy drugą część biszkoptu i już cały wierzch (łącznie z bokami) pokrywamy pozostałą masą kokosowo-serową.
- Na sam koniec posypujemy całość wiórkami potartej czekolady.
Tort schładzamy przed podaniem.
Nie chce się odchodzić od stołu, taki dobry!
OdpowiedzUsuń