Ciecierzyca.. kupiłam, ugotowałam i pokochałam. Jest prosta w obróbce, ale czasochłonna. Wspaniale smakuje nawet samodzielnie, tak do podjadania :)
Dzisiejsza sałatka, którą gdzieś kiedyś znalazłam, okazała się bardzo sycąca, wspaniała na lekki obiad w czasie pracy.
Ciecierzyca jest bardzo bogatym źródłem białka, wspomaga odchudzania, zapobiega zaparciom, obniża ciśnie krwi i poziom cholesterolu. Po prostu trzeba spróbować :)
SKŁADNIKI
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1 szklanka ciecierzycy
- 2 łyżki posikanej pietruszki
- biały pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
PRZEPIS
- Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez 12 h (najlepiej zostawić na noc), po tym czasie ciecierzycę wraz z wodą, w której się moczyła, przelewamy do garnka i gotujemy 45 minut.
- Papryki kroimy w kostkę.
- Do ostudzonej ciecierzycy dodajemy papryki, oliwę, biały pieprz i pietruszkę - wszystko razem mieszamy.
Można skrócić czas przygotowania kupując ciecierzycę w puszcze - wówczas wystarczy odcedzić zawartość puszki i przepłukać wodą.
niby prosto, a jednak ta ciecierzyca musi świetnie smakować w całości!
OdpowiedzUsuń