sobota, 28 czerwca 2014

Grillowany łosoś na puree selerowym


To danie przywołuje wspomnienia cudownych smaków Francji..

SKŁADNIKI

(danie dla 4 osób)

  • ok. 800 g łososia norweskiego ze skórą
  • 1 duży seler
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZEPIS

  1. Seler myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Pokrojony seler wrzucamy do naczynia, do gotowania na parze i gotujemy do miękkości.
  3. Łososia dzielimy na 4 części, doprawiamy solą i pieprzem, następnie układamy na grillu (najpierw stroną ze skórą) - po ok 4 minutach odwracamy i grillujemy z drugiej strony, również ok. 4 minut.
  4. Ugotowany na parze seler blendujemy, dodajemy masło, sól i pieprz do smaku - mieszamy.
  5. Na głębokim talerzu wykładamy porcję puree selerowego, a na nim układamy łososia, którego polewamy delikatnie sokiem z cytryny.


Grilluj z łososiem norweskim!

1 komentarz:

  1. Moją uwagę przyciągnęło zdjęcie... piękne i soczyste:), no i ten łosoś... lubię to:)

    OdpowiedzUsuń

Drukowanie