To danie przywołuje wspomnienia cudownych smaków Francji..
SKŁADNIKI
(danie dla 4 osób)
- ok. 800 g łososia norweskiego ze skórą
- 1 duży seler
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
PRZEPIS
- Seler myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Pokrojony seler wrzucamy do naczynia, do gotowania na parze i gotujemy do miękkości.
- Łososia dzielimy na 4 części, doprawiamy solą i pieprzem, następnie układamy na grillu (najpierw stroną ze skórą) - po ok 4 minutach odwracamy i grillujemy z drugiej strony, również ok. 4 minut.
- Ugotowany na parze seler blendujemy, dodajemy masło, sól i pieprz do smaku - mieszamy.
- Na głębokim talerzu wykładamy porcję puree selerowego, a na nim układamy łososia, którego polewamy delikatnie sokiem z cytryny.
Moją uwagę przyciągnęło zdjęcie... piękne i soczyste:), no i ten łosoś... lubię to:)
OdpowiedzUsuń